DETALJI SA SJEDNICE

Tužilaštvo proširuje istragu protiv Keljmendijeve bande: Odbrane se protive kućnom pritvoru za Sejfovića i Ahmića

Tužilac najavio da posjeduju nove dokaze

Advokat Rusmir Karkin zastupa Anela Sejfovića. Avaz

Piše: B. C.

12.1.2023

Pred sutkinjom Tatjanom Kosović danas je u Sudu BiH održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva da se Anelu Sejfoviću i Ajlinu Ahmiću, članovima narkogrupe Elvisa Keljmendija odredi kućni pritvor, odnosno zabrana napuštanja adrese stanovanja, te zabrana putovanja i kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u ovom predmetu.

Naime, državni tužilac Džermin Pašić je pojasnio da Sejfović i Ahmić moraju biti pušteni pritvora po sili Zakona (prošlo je šest mjeseci od hapšenja, a optužnica nije podignuta, op. a.).

Pašić je podsjetio na kompleksnost istrage u ovom i drugim predmetima koji se odnose na Skay aplikaciju i kriptovane telefone.


Organizator nije u kućnom pritvoru

Najavio proširenje istrage u ovom predmetu kao i da su im putem međunarodne pomoći dostavljeni abdejtovani BIN kodovi Sky aplikacije za ovu grupu. U narednom periodu moraju, osim detaljne analize, saslušavati svjedoke i druge pripadnike grupe.

Advokati Rusmir Karkin koji zastupa Anela Sejfovića i Senka Nožica koja brani Ajlina Ahmića, bili su protiv određivanja kućnog pritvora.

Oni su bili saglasni da im se izrekne mjere zabrane putovanja i oduzmu pasoši. Karkin je rekao da je u današnje doba digitalne tehnike i društvenih mreža teško kontrolirati kontakte s svjedocima i drugim osumnjičenim. Sejfović, kako je rekao, do sada nije pokazivao namjere bijega.

Karkin se zapitao do kada će ova istraga trajati jer su u pitanju teška i komplikovana vještačenja, a pristiže i nova količina podataka. On je ustvrdio da bi se kućni pritvor ustvari time pretvorio u kaznu.

Kada je u pitanju mogućnost ponavljanja krivičnog djela, Karkin je naglasio da su osumnjičeni svjesni da ovaj predmet izazova pažnju kod medija i da ogroman broj ljudi u istrazi radi protiv njih.

Advokatica Nožica je istakla da je za osumnjičene kućni pritvor teži od pritvora u Vojkovićima, jer su potpuno izolirani i psihički to teško podnose. Nožica je istakla da se za njih traži kućni pritvor, dok organizator grupe nije ni u kućnom pritvoru.


Danas će biti donesena odluka

Nožica je naglasila da Ahmić ima dvoje djece te da je porodično i poslovno vezan za Sarajevo i da nikada nije ni pokazao namjeru za bijeg, kao ni pokušaja utjecaja na svjedoke.

Nožica je istakla da svi čekaju odluke suda u Francuskoj šta će se događati sa Sky predmetima, ali da osumnjičeni zbog toga ne smiju trpiti posljedice tog čekanja.

Na konstataciju Senke Nožice da i tužioci čekaju odluki da li su Sky dokazi zakoniti, reagirao je tužilac Džermin Pašić koji je kazao da Tužilaštvo ne čeka odluku iz Francuske, već da imaju sve odluke koje upućuju na zakonitost Sky dokaza.

- Dokazi su zakonito prikupljeni po naredbi sudova u Francuskoj i imamomo ih u posjedu putem međunarodne pravne pomoći- kazao je Pašić koji je naglasio da to nisu jedini dokazi već da se prikupljaju izjave svjedoka i osumnjičenih u ovom postupku.

Pašić je istakao da je radi zaštite istrage, Tužilaštvo je u situaciji da za osumnjičene zatraži kućni pritvor.

Nožica je dodala da je poznato da postoje presude u Francuskoj, ali da nema odluke za sve Sky predmete, osim samo za pojedine.

Sutkinja Kosović će tokom današnjeg dana donijeti odluku o tome koje mjere zabrane će biti određene dvojici osumnjičenih koji izlaze iz zatvora u Vojkovićima. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.