TUŽILAŠTVO ZDK

Određen pritvor Neziru Gadžunu osumnjičenom za ubistvo komšije Vedada

Neziru Gadžunu i Š. H. pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva

Privođenje osumnjičenih za ubistvo. Avaz

B. C.

13.6.2022

Kantonalni sud u Zenici prihvatio je prijedlog Tužilaštva Zeničko- dobojskog kantona kojim je Neziru Gadžunu i Š. H., određen pritvor zbog ubistva Vedada Gadžuna u Kaknju. 

- Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon ispitivanja osumnjičenih lica, dana 13.06.2022. godine, podnijelo je Kantonalnom sudu u Zenici, prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim licima, inicijala Š.H. i G.N. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo „Ubistvo“ iz člana 166. stav 1. KZ F BiH i krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. KZ F BiH u vezi sa članom 31. i članom 54. KZ F BiH, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Osumnjičeni se terete da su po prethodnom dogovoru, s namjerom da lice G. V., kojeg poznaju od ranije, liše života, nabavili i pripremili vatreno oružje automatsku pušku, iz kojeg je osumnjičeni Š.H. u oštećenog ispalio najmanje tri metka, od kojih ga je jedan pogodio u grudni koš, drugi u donji dio trbuha, te treći u predjelu krstačne kosti, uslijed čega je oštećeni na licu mjesta preminuo




- Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka a) ZKP FBiH/, jer postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka b) ZKP FBiH/, jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora najmanje 3 godine ili teža kazna /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka c) ZKP F BiH- navodi se u saopćenju.

Postupajući po prijedlogu tužilaštva, sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Zenica, dana 13.06.2022.godine, rješenjem je odredio pritvor osumnjičenima u trajanju od mjesec dana i to u odnosu na osumnjičenog Š.H. iz razloga predviđenih članom 146. stav 1. tačka a), b) i c) ZKP FBiH, a u odnosu na osumnjičenog G.N. iz razloga predviđeni članom 146. stav 1 tačka a) ZKP FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.