UTAJA POREZA

Održano ročište: Na koji način su sarajevski ugostitelji varali

Osumnjičeni Krautblatt i Juretić iznajmljivali su softverski program ''Inspirit Gastro'', koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa

A. Kapo

22.3.2019

Nakon današnjeg ročišta - Avaz
Nakon današnjeg ročišta - Avaz
Nakon današnjeg ročišta - Avaz
Nakon današnjeg ročišta - Avaz
Nakon današnjeg ročišta - Avaz
+2

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u predmetu ''Kasa'' na kojem se raspravljalo o prijedlogu Tužilaštva za pritvor Ines Juretić i Olega Krautblatta, koji se terete za zloupotrebu položaja u vezi s utajom poreza.

Osumnjičeni Krautblatt i Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme ''Inspirit'' d.o.o., osobe su koje su iznajmljivale softverski program ''Inspirit Gastro'', koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor. 

Tužilaštvo je kazalo da su u dosadašnjoj fazi istrage provedene posebne istražne radnje te da u posjedu imaju veći broj razgovora osumnjičenih. Tužilaštvo je pojasnilo da je u periodu od 2014. do 2018. direktor firme "Inspirit'' d.o.o., koja se bavila servisiranjem fiskalnih uređaja, direktor bio Oleg Krautblatt, u periodu 2018. do momenta hapšenja funkciju direktorice spomenute firme obnašala je Ines Juretić.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo je otkrilo da je Oleg pravio programe i softvere koji su omogućavali korisnicima ugostiteljima brisanje određenih stavki prilikom izdavanja fiskalnih računa. Firma ''Inspirit'' d.o.o. je prodavala poseban softver tzv. Inspirit Gastro ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH.

Tužiteljica Bojana Jolović je kazala da postoji veliki broj korisnika ovog programa, zbog čega je istragom obuhvaćen mnogo veći broj osoba na koje se sumnja da su utajile porez koristeći ''Inspirit Gastro''.

Specijalizirani program je napravljen po principu "kratkog i dugog klika". To znači da, ukoliko osoba koja želi isprintati fiskalni račun za prodaju proizvoda pomoću "dugog klika", odnosno zadržavanja tipke, čini prihode nevidljivima, iako je inspektorima izgledalo sve prema zakonu.

Tužilaštvo je kazalo da su osumnjičeni pokazali posebnu upornost u činjenju krivičnih dijela.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja materijalnih dokaza te opasnosti od bijega jer oboje osumnjičenih imaju dvojno državljanstvo - Ines iz Hrvatske, a Oleg iz Izraela.

Održano je i ročište za ugostitelje na kojem se raspravljalo o prijedlogu Tužilaštva o određivanju mjere zabrane, a njihovi branioci nisu se protivili prijedlogu Tužilaštva.

Ostali osumnjičeni su priznali izvršenje djela i pristali na saradnju s Tužilaštvom.

Prema osumnjičenim Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino) su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.