"AVAZ" NA LICU MJESTA

"Mostarski sajam" svoja vrata otvara 2. maja, zemlja partner Izrael

Svi prostorni kapaciteti popunjeni još od prije mjesec, kaže Bošnjak

Sa današnje press konferencije. M. Smajkić

Meliha Smajkic

24.4.2023

Najznačajnija sajamska manifestacija u BiH, "Međunarodni sajam gospodarstva Mostar" 24. po redu bit će održan od 2. do 6. maja, potvrđeno je na današnjoj press konferenciji. Na Sajmu će se predstaviti izlagači iz 30 zemalja, a ovogodišnja zemlja-partner je Izrael.

Ernest Grin, savjetnik u Ambasadi Izraela za BiH kazao je da je od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1997. godine vanjskotrgovinska razmjena između Izraela i BiH u stalnom porastu. Izvoz iz BiH, rekao je, porastao je sa nešto više od milion američkih dolara tokom 90-tih godina na preko 20 miliona američkih dolara u 2021. godini. Izvoz iz Izraela u BiH, koji, kako je naveo, praktično nije postojao tokom 90-tih godina iznosio je 7,5 miliona američkih dolara u 2021. godini.

Ekonomska, tehnološka i kulturološka saradnja

- Ovaj rast je samo mali dio velikog potencijala za ekonomsku, tehnološku i kulturološku saradnju između dvije zemlje. Ovaj veliki potencijal koji zastupa i promovira Gospodarska komora Države Izrael u BiH i njen predsjednik Amir Gros Kabiri je ono što je u osnovi snažne opredijeljenosti Ministarstva vanjskih poslova u nastojanju da podrži i preuzme aktivnu ulogu u ovogodišnjem Sajmu - rekao je on.

Izraelski paviljon, naglasio je, predstavit će neke od najinovativnijih i najsavremenijih kompanija te industrija u Izraelu.

Marko Šantić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH kazao je kako su već dva mjeseca sa Privrednom komorom Izraela u BiH u intenzivnom kontaktu te da će uslijediti potpisivanje okvirnog sporazuma o saradnji.

Granica rentabilnosti

Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma, koja je na toj čelnoj poziciji već 20 godina, podsjetila je i na teške trenutke u protekle dvije decenije kada je Sajam bio na granici rentabilnosti, ali se ipak održao i izrastao u izrazito respektabilnu manifestaciju.

- Na desetine ugovora se sklopi na Sajmu, a statistika kaže da od 10 KM koje se zaradi na Sajmu, devet KM ide Gradu. Jako smo zadovoljni organizacijom i još prije mjesec su naši prostorni kapaciteti popunjeni, što do sada nije bio slučaj -istakla je ona.

Inače, Sajam raspolaže sa 30.000 kvadratnih metara prostora na kojem se predstavlja između 750 i 800 izlagača.

Na Sajmu će biti organizirane brojne konferencije i poslobni forumi među kojima su b2b susreti privrednika.

Također, važan dio Sajma su i susreti visokih delegacija zemlje partnera i domaćina, kao i onih iz regiona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.