STAV STRUČNJAKA

Korajlić o ubistvu u Bosanskoj Krupi za "Avaz": Situacija je ozbiljna, potrebno je spustiti dobnu granicu krivične odgovornosti

Današnja djeca u odnosu na zakon od prije nekoliko desetina godina su sasvim drugačija

Korajlić: Situacija je ozbiljna. Fena - Avaz

Alen Bajramovic

prije 4 sata 15 minuta

Napad maloljetnika u Bosanskoj Krupi, u kojem je jedan policajac ubijen a drugi teško povrijeđen, u početnoj fazi istrage okarakteriziran je kao teroristički čin. Stručnjak za sigurnost, voditelj studija sigurnosti Visoke škole CEPS, prof. dr. Nedžad Korajlić kaže za „Avaz“ da je u krivičnim djelima terorizma potrebno utvrditi namjeru koja je postojala u planiranju i izvršenju.

- Ne može biti zgoreg ako se u početku to okarakteriše kao terorizam, pa ćemo poslije kroz istragu vidjeti je li to ili nešto drugo, ali da je situacija ozbiljna – jeste. Napad na Policijsku stanicu, ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca sigurno je jedna vrlo složena situacija – kaže Korajlić.

Izvršilac ovog krivičnog djela je maloljetna, 14-godišnja osoba, koja je odmah uhapšena.

- Bez obzira što se mnogi psiholozi i ostali stručnjaci ne podržavaju, ja smatram da je potrebno ići na korekciju zakona kad su u pitanju visina zaprijećenih kazni za određena krivična djela, ali i broj godina osoba koje podliježu krivičnoj odgovornosti. Treba spustiti dobnu granicu krivične odgovornosti ili kod svakog konkretnog slučaja izvršiti vještačenje, jer današnja djeca u odnosu na zakon od prije nekoliko desetina godina su sasvim drugačija. Razumijem da na djecu trebamo djelovati pedagoški, psihološki, ali je sigurno vrijeme da se urade korekcije zakona – ističe Korajlić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.