GDJE JE ZAPELO

Uoči posjete predsjednice Evropske komisije: Od evropskog puta bh. lideri imaju preča posla!?

Sastanak državne koalicije, na kojem bi se barem pokušalo doći do dogovora, odgođen je drugi put

Ursula fon der Lajen: Stiže u BiH. Facebook

Alen Bajramovic

prije 2 sata 2 minute

Posjetom Tirani predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) u srijedu počinje balkansku turneju, tokom koje će boraviti u Sjevernoj Makedoniji, BiH, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori. U četvrtak će posjetiti Jablanicu, gdje će se susresti s načelnicima pet bh. općina stradalih u poplavama. Dan poslije trebala bi se sastati i s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Gjenero: EU ima potencijale reagirati u krizi. Facebook

- Posjeta je, na neki način, najava njenog novog mandata na čelu Evropske komisije. Vjerovatno se želi poručiti da Balkan ostaje na agendi proširenja EU. S BiH je vrijeme da se podvuče crta i vidi šta je napravljeno nakon one prošle trojne posjete s tadašnjim nizozemskim premijerom, sadašnjim glavnim tajnikom NATO-a, i hrvatskim premijerom, ali je očito da će tom teškom sastanku prethoditi nešto što može biti važno za BiH - posjeta Jablanici. EU ima potencijale reagirati u krizi, a u ovoj tragediji bi mogla bitno pomoći obnovi stradalog kraja. Ta pomoć u interesu je i BiH, ali i EU - kaže politolog i politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero.

Ćerimagić: Od marta urađeno malo. Facebook

Sastanak državne koalicije, na kojem bi se barem pokušalo doći do dogovora, odgođen je drugi put. Viši analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adnan Ćerimagić podsjeća da posjeta Fon der Lajen dolazi uoči objavljivanja redovnog godišnjeg izvještaja EK o stanju reformi u zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU.

- Kada su zemlje članice u martu 2024. donijele odluku o otvaranju pregovora s BiH, ideja je bila da do objavljivanja redovnog izvještaja BiH napravi sve potrebne korake. Da usvoji nove zakone o VSTV-u, sudovima BiH, Graničnoj policiji i zaštiti ličnih podataka, da imenuje glavnog pregovarača, ali i ostvari napredak u drugim područjima. Da pozitivan izvještaj EK otvori put zemljama članicama za usvajanje pregovaračkog okvira i donošenje odluke o formalnom otvaranju pregovora o članstvu. Nažalost, od marta je urađeno malo, a i period do objavljivanja izvještaja se ne koristi konstruktivno. Ako ne dođe do značajne promjene u dinamici dogovaranja u BiH, teško možemo očekivati dobre vijesti u decembru - ističe Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.