CRNI REKORDI

Više nego za cijelu prošlu godinu: Pet ubistava u šest mjeseci

Faris Pendek, Anel Kršo, Nermina Ravlić, Muamer Česir i Emira Česir ubijeni su u prvih šest mjeseci ove godine u Kantonu Sarajevo

Supružnici Muamer i Emira Česir: Usmrtio ih njegov brat. Avaz

prije 3 dana

Faris Pendek, Anel Kršo, Nermina Ravlić, Muamer Česir i Emira Česir ubijeni su u prvih šest mjeseci ove godine u Kantonu Sarajevo. To znači da se za pola godine u ovom kantonu desilo više ubistava nego u kompletnoj prethodnoj godini.

Pendeka je, ni krivog ni dužnog, početkom godine u naselju Otoka ubio Adem Šuman nakon nesporazuma u saobraćaju. Početkom juna na Vilsonovom šetalištu Anela Kršu je usred dana upucao Nihad Sarajkić, koji je u njega ispalio najmanje 16 metaka.

Kršo: Ubijen na Vilsonovom šetalištu. Avaz

Filmske scene

Niz monstruoznih ubistava nastavljen je krajem juna, kada se najprije pojavljuje vijest o jezivom događaju na Širokači, gdje je, prema još nepotpunim informacijama, Almir Česir pucao u brata Muamera i snahu Emiru, a onda bacio bombu na kuću u kojoj su se sve troje nalazili. Ubio je i sebe.

Posljednji slučaj, koji više liči na filmske scenarije nego na realnost, desio se kada je Goran Ravlić, sa svojom majkom Leđibom, usmrtio suprugu Nerminu.

Ona je na najbrutalniji način mučena, tijelo je danima bilo u stanu, a za to vrijeme je Goran pisao na društvenim mrežama kako je voli. Da apsurd bude veći, Leđiba je pozvala policiju i rekla da je Nermina počinila samoubistvo „izudaravši sama sebe po glavi“.

Tako se za pola godine u Sarajevu desilo pet ubistava, dok su se prošle godine za 365 dana desila četiri. Osim pet ubistava, za šest mjeseci ove godine desila su se i četiri pokušaja ubistva.

Ukoliko se ove grozne tendencije nastave i u narednih pola godine, postoji mogućnost da ova godina postane najgora u posljednjih pet kada su u pitanju ova teška krivična djela.

Nermina Ravlić: Mučili je pa ubili muž i svekrva. Facebook

Najgora 2020.

Sedam ubistava i devet pokušaja ubistva obilježilo je 2022., a godinu ranije šest ubistava i 15 pokušaja ubistva.

Korona godina, odnosno 2020., bila je najgora, s 11 ubistava i 16 pokušaja ubistva, dok se u 2019. godini desilo osam ubistava i 12 pokušaja ubistva.

Ministar i komesar na Facebooku

Dok broj ubistava u Sarajevu raste, kantonalne vlasti nas uvjeravaju da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Tako smo prije nekoliko mjeseci slušali o tome kako je loša sigurnosna situacija subjektivni dojam, dok u posljednje vrijeme ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice i komesara Fatmira Hajdarevića praktično i nema u javnosti. Ima Katice, na Facebooku, a Hajdarevića na stranicama Vlade i u statusima premijera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.