"AVAZ" NA LICU MJESTA

Klanjana dženaza za 19 žrtava stravičnih poplava u Jablanici

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvodio je dženaza-namaz za žrtve kataklizme

S dženaze u Jablanici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Meliha Smajkic

prije 2 dana

U haremu "Jasen" klanjana je dženaza za 19 žrtava stravičnih poplava u Jablanici. 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvodio je dženaza-namaz za žrtve kataklizme.

Među prisutnima su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijerka HNK Marija Buhač, kao i predstavnici drugih konfesija.

Reis Kavazović se obratio prisutnim.

- Draga braćo i sestre, poštovane porodice. Suvišan je svaki govor. Okupili smo se da ispratimo braću i sestre na bolji svijet, ahiret. Iako je tuga duboka i slamajuća. Isto tako svjesni smo da Bog odlučuje o našim životima. Mi smo smrtni ljudi. Razlikujemo se samo po tome na koji način odlazimo sa ovog svijeta. Utopljenik je šehid. Onaj koji se utopio, on je šehid - kazao je.

Muftija mostarski, Salem ef. Dedović kazao je kako je ova dženaza veliki ibret:

- Ova dženaza je velika opomena svima nama ljudima koji raspoznajemo ovaj svijet i iz njega iz toga izvlačimo pouke. Ova nesreća nas je ujedinila sve.Ujedinila je sve sve narode i sve religije ove naše divne domovine.Pokazali smo to zajedništvo u ovim teškim trenucima.

Pokazali smo i trebali bismo vidjeti kolika je krhkost i slabost i nemoć našeg života i prolaznosti naše na ovome svijetu.

Trebali bismo se uhvatiti svi zajedno za jedno čvrsto uže spasa da i u nevoljama i u kušnjama koji nas zadese kao i u dobru kojeg često puta ne vidimo, ne osjećamo i ne priznajemo bismo trebali usmjeriti se putem tog dobra, zajedništva solidarnosti - rekao je ef. Dedović. 

Glavni imam MIZ Jablanica, Ekrem ef. Hodžić rekao je kako je ova dženaza bila najavljena za 18 žrtava, a da je jučer tokom dana pronađena i zadnja.

- Potrudili se da i ona nađe svoj smiraj sa ostalima. Mi smo danas svjedoci tuge koja je Jablanicu zadesila, dijelili ste s nama tu bol i dijelite je...Velika je ovo tuga, veliki je ovo trenutak i za mnogo veće čaršije i gradove, a kamoli tek za našu Jablanicu - rekao je on.

Podsjećamo, ukop 19 žrtava bit će obavljen na mjesnim mezarjima u Donjoj Jablanici, Djevoru i Zlatama, dok će u Jablanici biti proučen tevhid. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.