PREMIJERKA HNK

Buhač: Zatražila sam svu dokumentaciju u vezi s kamenolomom

Navela je da su razmatrali proglašenje dana žalosti i zauzeli su stav da će to uraditi u koordinaciji s višim nivoima vlasti

Marija Buhač. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

prije 19 sati 3 minute

Nakon vanrednog zasjedanja Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona premijerka HNK, Marija Buhač je kazala da su pored redovnih mjera spašavanja koje provodi Štab civilne zaštite oformili Štab za procjenu šteta, sanaciju i plan oporavka na područjima koje je zadesila prirodna katastrofa.

- Hitno nam je potrebna okvira procjena materijalne štete na cestovnoj infrastrukturi i stambenim objektima, kao i u poljoprivrednim društvima. Potrebno je u utemeljiti psihološku podršku kako stanovnicima tako i službama koje su pružale pomoć u ovoj situaciji. Svi ministri su dobili zaduženja da sačine planove, a sutra ćemo na terenu zasjedati i u saradnji s nadležnim na području Jablanice i Konjica koordinirati. Pouka iz svega ovoga je da je ključna koordinacija - rekla je Buhač.

Navela je da su razmatrali proglašenje dana žalosti i zauzeli su stav da će to uraditi u koordinaciji s višim nivoima vlasti.

Buhač je kazala da je nemoguće u ovom trenutku dati procjenu o tome koliko će vremena biti potrebno za normaliziranje života na tim područjima. Stoga su, kazala je, oformili danas taj tim kako bi na jednom mjestu prikupili sve informacije, analizirali ih i potom konkretizirali aktivnosti.

Što se tiče cestovne infrastrukture od Sarajeva prema Mostaru Bijača je kazala da je taj pravac u nadležnosti Federacije BiH, a prema informacijama koje Vlada HNK ima, Vlada FBiH poduzima sve moguće aktivnosti da se osposobi taj putni pravac koji je trenutno osposobljen za nužne slučajeve.

- Potrebno je uraditi detaljnu procjenu sigurnosti kako bi taj put bio u funkciji u potpunosti - rekla je Buhač.

U vezi puta Konjic - Borci - Rujište, koji služi kao alternativni, Buhač je kazala da Vlada HNK trenurno ima popis cestovne infrastrukture koja je oštećena.

- Treba izraditi novu plansku dokumentaciju za sve te ceste tako da su to sve pitanja koja traže detaljnu analizu - rekla je premijerka HNK.

Evidentno je, naglasila je, da je materijalna šteta ogromna i da budžet HNK to neće moći pokriti te će tražiti pomoć viših nivoa vlasti u BiH.

U vezi kamenoloma iznad Donje Jablanice i moguće odgovornosti za katastrofu, Buhač je kazala da je odmah uz činjenicu da su se takve informacije pojavile na terenu zadužila Ministarstvo privrede da dostavi svu dokumentaciju o tome.

- Ova Vlada zasigurno nije izdala nikakvu koncesiju za kamenolom niti imamo evidentirane prihode od koncesijske naknade za taj kamenolom, ali sam zadužila Ministarstvo da izvuče svu dokumentaciju iz arhive za to poduzeće i da mi do kraja dana sačine izvještaj, nakon čega ću moći dati više informacija - navela je Buhač

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.