LOKALNI IZBORI 2024

Otvorena biračka mjesta: Izbori u Mostaru prvi put od 2008. godine kad i u drugim sredinama

Protekli lokalni izbori prije četiri godine održani su u decembru nakon što su usvojene izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar

Glasanje u Mostaru. Avaz

Meliha Smajkic

prije 6 sati 39 minuta

U Mostaru su danas u sedam sati otvorena sva biračka mjesta na vrijeme, izuzev jednog gdje je zabilježeno kašnjenje do 10 minuta, potvrđeno nam je iz Gradske izborne komisije.

Usvojene izmjene

Pravo glasa ima 99.446 birača koji će svoje pravo moći ostvariti na 154 biračka mjesta i birati između 12 političkih subjekata. Također, glasat će se i u Drežnici na tri biračka mjesta jer je jučer uspostavljena putna komunikacija između Gornje i Donje Drežnice nakon poplava u noći s četvrtka na petak.

Inače, u Mostaru su prvi put od 2008. godine otvorena birališta za lokalne izbore kad i u drugim sredinama u BiH.

Protekli lokalni izbori prije četiri godine održani su u decembru nakon što su usvojene izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar.

Mostarci su, podsjetimo, do tada, 12 godina bili uskraćeni za to, osnovno demokratsko pravo.

Nova pravila

Prema novim izbornim pravilima, koja su drugačija u odnosu na druge općine i gradove u BiH, 35 vijećnika bira se iz gradske izborne jedinice koja obuhvata cijelo područje Grada Mostara i iz šest izbornih jedinica gradskih područja .

Iz Gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika, a 22 sa listi iz šest izbornih jedinica gradskih područja. Izborna jedinica Sjever bira dva vijećnika, Stari Grad pet, a Jugoistok dva. Dva vijećnika bira Jug, Jugozapad sedam te četiri Zapad.

Također, u GV Mostara postoje nacionalne kvote, pa tako ni jedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 vijećnika, dok je minimalna kvota četiri vijećnika za svaki konstitutivni narod te jedan vijećnik iz reda ostalih.

U Mostaru se i gradonačelnik bira indirektno i biraju ga vijećnici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga nijedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.