EKIPE NA TERENU

Spasioci pronašli dva tijela: Jedno u Buturović Polju, drugo u Donjoj Jablanici

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je večeras, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za hitne slučajeve

Buturović Polje. Avaz

Meliha Smajkic

prije 3 sata 20 minuta

Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK -a, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim prostorima HNK-a sa današnjim danom porastao je na 15, od čega je trinaest usmrćenih pronađeno u Jablanici, a dvoje u Konjicu.

Spasioci su, pretražujući prostor, tokom današnjeg dana pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju (Grad Konjic), drugo na prostoru Donje Jablanice.

Lica koja su ostala bez kuća smještena su u lokalnim hotelima i Staračkom domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i porodičnim kućama Jablanice i Konjica. Štab CZ-a HNK-a još jučer je osigurao 80 ležajeva u sportskoj dvorani u Jablanici, za slučaj potrebe za prihvat unesrećenih, a te ležajeve sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je večeras, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za hitne slučajeve, kao što je slučaj i sa drugim osposobljenim cestovnim pravcima.

Na terenu je, uz profesionalne službe, sada više od 300 volontera koji pomažu stanovništvu, ali iz CZ-a apeliraju na sve koji žele pomoći da se prvo jave u operativne centre civilne zaštite, odnosno da ne dolaze na pogođeni prostor samoinicijativno.

Civilna zaštita i volonteri opskrbljuju stanovništvo osnovnim potrepštinama, a najveća je potreba za pitkom vodom, hranom i lijekovima. Prema informacijama iz Transfuzijskog centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zahvaljujući mnogobrojnim darivateljima, zaliha krvi ima u dovoljnim količinama.

Na prostoru Grada Konjica potpuno je uništeno dvadesetak kuća, a taj se broj u Jablanici penje na više desetina. Spasilačke ekipe i dalje su na terenu i intenzivno nastavljaju traganje za nestalima, radeći i na uklanjanju nastale štete. Stručni timovi usporedo rade na saniranju porušene saobraćajne (cestovne i željezničke), telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.