SVE ĆE IĆI BRŽE

Šalteri postaju prošlost: Počela digitalizacija usluga BH Telecoma

Nadležni su objasnili šta to podrazumijeva za korisnike usluga BH Telecoma

S današnje press konferencije. Fena

E. Ć.

prije 15 sati 4 minute

Saradnjom s Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA), započela je digitalizacija usluga BH Telecoma.

Nadležni su objasnili šta to podrazumijeva za korisnike usluga BH Telecoma.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto kazao je da to znači da će te usluge biti potpuno digitaliziran. Ukazao je na to da BH Telecom može pomoći u digitalizaciji usluga općinskih i gradskih administracija.

Almir Badnjević, direktor IDEEA-e, ukazao je da će digitalizacija usluga BH Telecoma biti omogućena uvođenjem zaštićenog kvalifikovanog potpisa, kojeg će moći dobiti svaki korisnik usluga.

Najavio je da se radi i na tome da se na ovaj način digitaliziraju usluge dvije banke. To znači i da će se preko interneta moći podnositi zahtjeve za kredit. Također, na tome da građani u svakom trenutku imaju pristup podacima koji su potrebni prilikom izvršavanja administrativnih usluga.

Medijima se obratio i direktor BH Telecoma Amel Kovačić koji je naglasio da će se digitalizacijom ubrzati njihove usluge i da će na ovaj način ostvariti uštede u poslovanju.

Istakao je da će digitalizacija biti fazna. Prvo će se primijeniti na internetsku trgovinu (web shop), a onda na mobilnu aplikaciju "Moj BH Telecom", a onda i na šalterima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.