SNAGA VOLJE

Branko Tolić o životnom putu za "Avaz": Iz rudarskog okna završio fakultet

Tolić je više puta izbjegao smrt, a danas živi punim plućima

Tolić: Napisao 28 zbirki pjesama. Facebook

prije 5 sati 26 minuta

Branko Tolić (68) iz zeničkog naselja Raspotočje zaista je primjer upornosti, snage volje, ali i nevjerovatno pozitivnog duha, koji nije slomila nijedna nedaća koja ga je zadesila. Svoju prvu rudarsku plaću odlučio je uložiti u vozački ispit, čime je već tada pokazao ambiciju da unaprijedi svoj život.

Teški uvjeti

Iako je radio na održavanju rudarskih strojeva, nije se zadržao samo na tom poslu. U trenucima kada nije bilo intervencija u rudniku, Branko je koristio priliku da se posveti učenju i čitanju knjiga, pa bi vrijedno spremao ispite kad god je dobio priliku.

Iako su uvjeti rada u rudniku teški i zahtjevni, Branko je uspio uskladiti svoje obaveze i završiti fakultet, a kada je stekao diplomu, počeo je raditi kao socijalni radnik u rudniku, gdje je usmjerio svoj rad na brigu o rudarskim porodicama. Njegova želja da pomogne zajednici i ljudima s kojima je radio iznjedrila je uspjeh koji je postigao, a za „Avaz“ je ispričao kako je to sve teklo.

- Radeći u rudniku, završio sam i fakultet, sa svojih 26 godina. Nije bilo nimalo lagano, ali moram reći da sam imao sreće u životu što sam imao dobre prijatelje, komorate, koji su mi pomagali, „pokrivali“ ako bih izostao smjenu i čuvali me kao svoje dijete. Po završetku studija, nastavio sam raditi u rudniku, ali kao socijalni radnik - kazao je Tolić.

Nije samo uspješan u balansu između posla i obrazovanja, on je i talentirani pisac koji je napisao 28 zbirki pjesama, a u toku je pisanje i 29., „Mala slatka grudvica života“, posvećena njegovoj četverogodišnjoj unuci Ariji, za koju kaže da mu je najveća radost. Prije godinu objavio je i knjigu „Staza sjećanja”, autobiografsko i izuzetno lično djelo.

- Moram reći da sam imao mnogo sreće u životu i da me Bog čuva. Naime, ja sam obolio od zloćudnog karcinoma debelog crijeva, zbog čega sam otišao u prijevremenu penziju, ali nakon operacije nisam morao ići na dodatna liječenja, sve je prošlo u najboljem redu. Zatim, jedne prilike sam pripremao ispit u jami, gdje sam iskopao sebi u uglju mjesto gdje sam se šćućurio kako ne bih nikome smetao. Pozvali su me da odem otkloniti kvar koji se pojavio na mašini, a kad sam završio, jedan stari rudar mi je ispričao da je na mjesto gdje sam sjedio pala stijena od tri tone - ispričao je Tolić.

Veliki voćnjak

Podsjetio je i na strašnu tragediju u kojoj je poginulo 39 rudara iz njegove smjene, a on je tada morao otići u vojsku pa se nije zadesio s njima u jami, te je još jednom, na svu sreću, izbjegao tragediju.

Sada uživa u plodovima svog rada, sa suprugom Dragicom.

- Imamo veliki voćnjak od 500 stabala, uživamo u sređivanju svog vrta, pišem aforizme, pravim rakiju jabukovaču i sirće. Ma prezadovoljan sam životom - istaknuo je Branko Tolić, koji živi punim plućima, sretan i ispunjen i, najvažnije, posvećen porodici.

Životne nedaće

U knjizi koju je napisao opisuje iskustvo u ratu, kako je u to vrijeme gladovao, pomagao izbjeglicama, ali i o svom iskustvu tokom rada u rudniku, odgajanju dvoje djece, te mnogim drugim životnim nedaćama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.