LOŠA SEZONA

Domaći pčelari u velikim problemima: Kilogram meda i do 30 KM

Moja generacija ovakvo nešto ne pamti, a prognoze nisu dobre, kaže Kvesić

Ne može se davati 12 KM poticaja po aktivnoj pčelinjoj zajednici. Facebook

Meliha Smajkic

prije 3 sata 55 minuta

Preuranjeno proljeće, potom kiša, te na koncu period ekstremnih suša pčelare u BiH, a pogotovo u Hercegovini, ostavili su gotovo bez prinosa meda.

Nije dobro

Da su ovogodišnji ekstremi uzrokovali velike probleme pčelarima, potvrđuje nam Boras Kvesić, predsjednik Saveza udruženja pčelara Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kvesić, koji se pčelarstvom bavi već decenijama, kaže nam da je sezona izuzetno loša, a brojnim pčelarima ni selidba pčelinjih društava nije bila od koristi. Praktično, ogroman broj pčelara je ostao bez prinosa meda.

- Moja generacija ovakvo nešto ne pamti, a prognoze nisu dobre. Sada se mora misliti na to da se pčelinje zajednice pripreme za zimu, jer nije bilo unosa iz prirode. A, kada se uzmu u obzir kalkulacija troškova, ulaganje, posljedice, ne piše se baš dobro - kaže nam Kvesić.

Kvesić: Ostali bez prinosa. Facebook

Naglašava da se pčelari moraju početi prilagođavati vremenskim uvjetima i, zapravo, način pčelarenja mijenjati gotovo iz temelja, ali i da se više pažnje mora posvetiti poticajnim politikama.

- Nije zadatak ili uloga pčele proizvodnja meda, već oprašivanje. Znači, ako sam ostao bez prinosa meda, neko će imati koristi od te pčele koja je obavila svoj glavni zadatak. Ne može se poticajna politika svesti na to da se negdje dobro zahvati, a negdje spusti, jer ne može se davati 12 KM poticaja po aktivnoj pčelinjoj zajednici, a 60 KM po grlu koze ili ovce - objašnjava Kvesić.

Viša cijena

Dok pčelari prave planove za preživljavanje, postavlja se pitanje hoće li tegla meda imati višu cijenu.

- Prošla godina je bila izuzetno dobra pa pčelari koji se ozbiljnije bave ovim poslom imaju i zalihe meda, tako da vjerujem da će to biti dovoljno za prodaju do Nove godine. Međutim, zbog činjenice da je ova sezona nikakva, veliko je pitanje šta će se događati po pitanju cijena. Neki pčelari već sada prodaju kilogram meda po cijeni od 30 KM - govori nam Kvesić.

Ogroman uvoz meda

I dok se pčelari bore s patvorenim medom, veliki problem im predstavlja i uvoz meda. Tako su, prema podacima Vanjskotrgovinske komore, u BiH tokom prethodnih sedam mjeseci uvezene čak 33 tone meda u vrijednosti od 2,4 miliona KM.

S druge strane, iz BiH je u tom periodu izvezeno samo 1,5 tona meda čija je vrijednost iznosila 44.400 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.