SARAJEVO

Danas počinje sjednica VSTV-a: Čeka se odluka ko će na čelo Federalnog USKOK-a

Pitanje imenovanja na ovu poziciju je nekoliko puta već odgađano, a postao je i problem s lokacijom na kojoj će biti smješten tzv. Federalni USKOK

VSTV BiH. Fena

S. S.

prije 4 dana

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH zakazana je za danas i sutra. 

Očekuje se da će se na sutrašnjem zasjedanju naći imenovanja tužilaca i sudija koji će raditi u posebnim odjelima Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala - tzv. Federalni USKOK.

Pitanje imenovanja na ovu poziciju je nekoliko puta već odgađano, a postao je i problem s lokacijom na kojoj će biti smješten tzv. Federalni USKOK. Prvo se spominjao nekadašnji hotel Emiran, a onda se došlo do opcije nekadašnje zgrade Privredne banke.

Prema informacijama do kojih je ranije došao „Avaz“, za prvog čovjeka ove institucije u utrci su ostala dva imena od sedam prijavljenih.

To su Ivana Petković, državna tužiteljica, te tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Pavo Radoš. Petković je bila prvorangirana na konkursu, dok je Radoš prijedlog Podvijeća VSTV-a. Njih dvoje bi trebalo, uz ranije kandidate Aidu Topalović, tužiteljicu Tužilaštva KS, te Ćazima Serhatlića, tužioca TK, da iznesu programe rada. Imenovanje se provodi prema istom principu kao i glavni tužilac. Nakon što kandidati iznesu program, pristupit će se glasanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.