GLAVNI TUŽILAC MKSJ-A

Bramerc na sastanku u VSTV-u: Neophodno ustupanje predmeta ratnih zločina susjednim zemljama

Postoje stotine onih koji su optuženi za zločine i koji uglavnom prebivalište i utočište pronalaze u susjednim zemljama, a zločini su počinjeni ovdje

Bramerc i Lagumdžija. BIRN BiH

BIRN

prije 3 dana

Optuženi i osumnjičeni za ratne zločine koji se nalaze van Bosne i Hercegovine moraju krivično odgovarati u susjednim državama, zbog čega je neophodno ustupanje krivičnog gonjenja s ciljem dostizanja pravde, rečeno je nakon sastanka na temu “Unaprijeđenje mehanizama regionalne saradnje u predmetima ratnih zločina“.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je pojasnio da su organizovana dva sastanka koja se odnose na pitanje procesuiranja predmeta ratnih zločina, prenosi BIRN.

Predmeti s procesnom smetnjom

- Tiče se toga da imamo, od ukupnog broja predmeta koji se nalaze pred sudovima, preko 40 procenata predmeta s procesnom smetnjom, odnosno predmeta gdje su osumnjičene ili čak i optužene osobe nedostupne organima bosanskohercegovačkog pravosuđa - kazao je Lagumdžija.

On je naveo da se veliki broj tih osoba nalazi u Srbiji i Hrvatskoj, te da sve države svijeta imaju ustavne odredbe kojima se zabranjuje izručivanje svojih državljana drugim državama.

- U takvoj situaciji, čak i tamo gdje imamo raspisane potjernice, osobe koje borave u tim državama – ako ne prelaze granice tih država – nemaju nikakvu negativnih posljedica - naveo je on.

Lagumdžija je izjavio da je pravosuđe u BiH prepoznalo taj problem te zaključilo da je potrebno pokušati unaprijediti regionalnu saradnju po pitanju ustupanja krivičnog gonjenja državama u kojima se osumnjičene i optužene osobe nalaze, u protivnom će ta lica ostati nedirnuta od pravde.

Naveo je da su sastanku prisustvovali predstavnici VSTV-a, Suda BiH, Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde BiH, kao i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc (Serge Brammertz).

- Njega smo zamolili da bude tu s nama jer je njegova uloga u budućim procesima nemjerljiva. On nam želi pomoći da napravimo jedan pozitivan pritisak na pravosuđe susjednih država, da se preuzima krivično gonjenje i da te osobe najzad budu suštinski procesuirane i da pokušamo doći do pravde -  pojasnio je on te dodao da su pravosudne institucije dobile saglasnost i od udruženja žrtava.

Glavni tužilac MMKS-a Bramerc je kazao da su Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju i Rezidualni mehanizam okončali svoj rad na predmetima ratnih zločina, te da se sada bave podrškom domaćim pravosudnim organima kako bi oni mogli da urade svoj dio posla.

Stotine optuženih

- Postoje stotine onih koji su optuženi za zločine i koji uglavnom prebivalište i utočište pronalaze u susjednim zemljama, a zločini su počinjeni ovdje u BiH. Budući da ustavi tih zemalja zabranjuju izručenje svojih državljana drugim zemljama, ne postoji nikakva mogućnost da oni budu izručeni i procesuirani ovdje za djela koja su počinili. 

Jedini način da se zadovolji pravda u ovim slučajevima jeste da se ustupi krivično gonjenje onim zemljama u kojima se nalaze osumnjičeni - izjavio je on.

Dodao je da je nedavno imao priliku boraviti u susjednim zemljama BiH, gdje je dobio uvjeravanja da će oni procesuirati predmete ratnih zločina, ukoliko im krivično gonjenje bude ustupljeno, prenosi BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.