NEADEKVATNA KAZNA

Advokat Vlado Adamović o slučaju „Kasumović“: Postoji snažan lobi koji štiti te ljude

Kazne treba mijenjati, zakon je dobar, da je osuđen na godinu i po, ne bi je mogao otkupiti, kaže Adamović

Printscreen

M. Aš.

prije 4 sata 22 minute

Ne stišava se bura koja se digla zbog poznatog bh. glumca Moamera Kasumovića, koji je osuđen na godinu zatvora zbog bludničenja nad maloljetnikom. Slučaj se desio prije tri godine, a presuda je donesena u novembru prošle godine.

Svi znali

I dok se „kolege“ glumci „peru“ od Kasumovića, otkazuju saradnju i serije u kojima je trebao glumiti, sve je više onih koji se pitaju kako je moguće da mu je dopušteno da bude osuđen na godinu zatvora s ciljem da otkupi kaznu zatvora, što je na kraju i učinio.

Još je gore to što se godinama krilo da je Kasumović uopće prijavljen, a kamoli osuđen za pedofiliju. Iako je riječ o žrtvi koja je maloljetna, nijedan sud u Sarajevu, ni Kantonalni ni Općinski, nije se oglašavao po ovom pitanju. Tužilaštvo KS je čak uložilo žalbu, ali je odbijena.

Ugledni advokat Vlado Adamović za „Avaz“ kaže da je zakon koji se odnosi na ovo krivično djelo dobar, ali da je ovdje suština problema izrečena kazna.

- Kazne treba mijenjati, zakon je dobar. Da je osuđen na godinu i po, ne bi mogao kaznu ni otkupiti. Osim toga, ovdje izgleda ne važi isti zakon za sve. Ranije su naslovi za neke odmah bili silovatelji, pedofili, monstrumi... Sve zavisi šta je cilj, da se neko uništi ili, kao u ovom slučaju, zaštiti, treba vidjeti zašto je to tako - kaže Adamović.

Niko ne vjeruje

Na pitanje da li se u ovom slučaju svjesno išlo da se Kasumović zaštiti, Adamović odgovara potvrdno.

- Naravno da jeste. Postoji snažan lobi koji štiti te ljude. Jer, ja vidim kroz ove postupke, kada dijete nešto prijavi, niko mu živ ništa ne vjeruje. Ovdje je Tužilaštvo sve uradilo kako treba, moguće i Sud, ali visina kazne nije adekvatna. Međutim, to skrivanje od javnosti, omogućavanje da se u tišini rade stvari, to je pogubno. Na drugoj strani, svi govore da se može otkupiti, pa može, ali problem je kazna. Ako ga želiš kazniti, onda ga kazni da ne može da je otkupi. Ne samo on, bilo ko. Da su mu dali godinu i po, sve bi bilo drugačije. Pogotovo u ovom slučaju. Ali, ponavljam, postoji lobi koji to užasno štiti - tvrdi Adamović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.