NA DANAŠNJI DAN

Davorin Popović: 78. godišnjica rođenja legendarnog Pjevača

Danas je ponedjeljak, 23. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 100 dana

Davorin Popović. Lupiga.com

I. P.

prije 5 dana

Na današnji dan 1946. godine, u Sarajevu je rođen Davorin Popović, legendarni Pjevač. Osim nadimka Pjevač, odmilja su ga zvali i Dačo, a nadimak Pimpek je dobio u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha.

Davorin se u mladosti bavio rukometom i košarkom, u košarci je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlada Bosna (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je više od 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Muzičku karijeru počeo je u grupi “Lutalice”, a “Indexima” se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostao njihov zaštitni znak. S “Indexima” je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše SFR Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku “Indexa”, objavio je tri albuma. Godine 1975., objavio je album "Svaka je ljubav ista (osim one prave)", 1984. "S tobom dijelim sve", a album istog naziva ali s drugim pjesmama izašao je 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često je nastupao s “Mostarskim kišama”, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno je izveo pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" te zauzeo 19. mjesto. Prije toga Davorin je za Eurosong konkurirao 1967. s “Indexima”, te kao solist 1993. na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Evrope.

Popović je zajedno s “Indexima” dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade SFR Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače. Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Arman Ipolit Luj Fizo. Wikipedia.org

Rođen francuski fizičar Arman Ipolit Luj Fizo 

1819. - Rođen francuski fizičar Arman Ipolit Luj Fizo (Armand Hippolyte Louis Fizeau), koji je s Leonom Fukoom izračunao brzinu svjetlosti. Dokazao je da se svjetlost sporije kreće u vodi i pronašao metod za mjerenje širenja čvrstih tijela na toploti.

1870. - Umro francuski pisac Prosper Merime (Merimee), koji se odlikovao uglađenim i sažetim stilom. Njegove novele "Karmen" i "Kolomba" inspirisale su francuskog kompozitora Žorža Bizea (Georges Bizet) da napiše opere. Ostala djela: historijski roman "Hronika vremena Šarla Devetog", novele "Mateo Falkone", "Zauzimanje utvrđenja", "Tamango", "Etrurska vaza", "Lokis", pozorišne scene "Seljačka buna".

1920. - Rođen američki filmski glumac Miki Runi (Mickey Rooney), koji je već kao dijete bio filmska zvijezda. Filmovi: "Avanture Haklberi Fina", "Bebe u vojsci", "Mladi Tom Edison", "Osnujmo orkestar", "Bebe na Brodveju", "Ljudska komedija", "Nacionalna Velvet", "Riječi i muzika", "Endi Hardi dolazi kući", "Privatni život Adama i Eve".

1930. - Američki legendarni muzičar, pjevač i kompozitor afričkog porijekla Rej Čarls (Ray Charles) rođen je na današnji dan. Iako je bio slijep, postigao blistavu karijeru. Na njegov stil je najviše su utjecali bluz i crnačka gospel muzika. 

uniqorner.com

Umro Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize

1939. - Umro austrijski ljekar za nervne bolesti Sigmund Frojd (Freud), osnivač psihoanalize i profesor nervne patologije na Univerzitetu u Beču. Pred nacistima je 1938. emigrirao u London, gdje je umro. Posebno je isticao značaj nesvjesne psihe i seksualnog nagona na psihički život ljudi, filozofiju. Djela: "Uvod u psihoanalizu", "Psihopatologija svakodnevnog života", "Tumačenje snova", "Tri raspave o seksualnoj teoriji", "Dosjetka i njen odnos prema nesvjesnom", "Prilog historiji psihoanalitičkog pokreta", "Čovjek Mojsije i monoteistička religija", "Totem i tabu", "O snu", "Psihologija masa i analiza ega", "Ja i ono", "Sumanutost i snovi u 'Gradivi' V. Jensena", "Jedna uspomena iz djetinjstva Leonarda da Vinčija", "Mikelanđelov Mojsije", "Dostojevski i oceubistvo", "Nelagodnost u kulturi", "Nova predavanja za uvođenje u psihoanalizu", "Autobiografija".

1943. - Rođen Hulio Iglezijas (Julio Iglesias), španski pjevač koji je objavio 77 albuma i prodao više od 300 miliona nosača zvuka širom svijeta. Prema podacima muzičke kompanije „Sony Music Entertainment”, jedan je od 10 komercijalno najuspješnijih muzičkih umjetnika u historiji. Dok je međunarodnu slavu postigao 1970-ih i 1980-ih kao izvođač romantičnih balada, uspjeh je kasnije nastavio i drugim muzičkim izrazima.

1973. - Umro čileanski književnik i diplomata Pablo Neruda, najveći liričar Latinske Amerike, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. Djela: pjesničke zbirke "Praznična pjesma", "Suton", "Dvadeset ljubavnih i jedna očajna pjesma", "Pokušaj beskonačnog čovjeka", "Boravak na Zemlji", "Španija u srcu", "Treći boravak 1935 -1945", "Opća pjesma", "Grožđe i vjetar", "Elementarne ode".

1997. - U2 održao koncert u Sarajevu. Nakon objavljivanja album “Pop” grupa U2 održala je niz spektakularnih koncerata u okviru Popmart turneje. Vrhunac turneje je bio koncert u Sarajevu, a najupečatljivija stvar koncerta punog emocija je bila pjesma Miss Sarajevo, gdje je Pavarotijev (Pavarotti) glas reprodukovan sa starog gramofona.

2015. - Umro Dragan Holcer, bivši hrvatski i jugoslavenski fudbaler. Bio je dirigent odbrane Hajduka tokom sedam godina u Kojima je zabilježio tri naslova prvaka i tri kupa, uz nezaboravnu 1971. godinu, kada Hajduk postao prvak SFR Jugoslavije nakon 16 godina čekanja. Nakon splitskog Hajduka igrao je u Njemačkoj Bundesligi sedam sezona. U reprezentaciji SFR Jugoslavije igrao je od 1965. do 1974. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.