ODUZETI NELEGALNO ORUŽJE

Stručnjak za sigurnost Ahmed Kico za “Avaz”: MUP KS konačno treba početi djelovati

Mi moramo ne samo suzbijati one koji učestvuju u narušavanju javnog reda, već prikupljati informacija o tome ko drži nelegalno oružje

Jučer još jedna pucnjava u Sarajevu. Avaz

Alen Bajramovic

prije 5 sati 19 minuta

Jučerašnji vatreni obračun na ulicama Sarajeva uz korištenje automatskog naoružanja, još jedan je u nizu događaja koji unose nemir među građane i opominju da je sigurnosna situacija u glavnom gradu BiH daleko od povoljne. Stručnjak za sigurnost, prof. dr. Ahmed Kico naglašava da je krajnje vrijeme da MUP KS, pa i druge policijske agencije, konačnu počnu raditi i preventivno.

- Da lica koja učestvuju u narušavanju javnog reda, mira i sigurnosti definitivno počnu operativno tretirati i da konačno naprave registar sigurnosno interesantnih lica. Prema njima se u kontinuitetu poduzimati operativno - taktičke mjere i radnje. Patrolna i druge službe ne mogu se komotno ponašati, već naprotiv, one trebaju cjelodnevno operativno pokrivati takva lica - kaže Kico.

Takvim radom, dodaje, policija bi došla i do saznanja o posjednicima nelegalnog naoružanja koje je korišteno i jučer.

- Mi moramo ne samo suzbijati one koji učestvuju u narušavanju javnog reda, već prikupljati informacija o tome ko drži nelegalno oružje. Takvo oružje se mora staviti pod kontrolu, ono mora biti oduzeto, jer vidimo da se koristi za narušavanje javnog reda i mira i sigurnosti građana BiH, konkretno grada Sarajeva - ističe profesor Kico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.