EVROPSKA KOMISIJA

Slovenka predložena za komesarku za proširenje: Može li Marta Kos ubrzati proces integracije BiH u EU

Pozivamo sve aktere u BiH da ponovo temeljitije rade na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora za punopravno članstvo u EU, kaže Sedar

Kos: Povjeren joj ključ. Facebook

Nerma Ajnadžić

prije 19 sati 57 minuta

Slovenka Marta Kos trebala bi biti imenovana za komesarku za susjedstvo i proširenje Evropske unije. Također, bila bi odgovorna za istočno susjedstvo i obnovu Ukrajine. Ona je prijedlog predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Von der Leyen), koja je jučer otkrila kompletan tim koji je predložila za evropske povjerenike.

Zeleno svjetlo

Aktuelni komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) iz Mađarske predložen je za povjerenika za zdravlje i dobrobit životinja.

- To je tim kompetentnih i motiviranih žena i muškaraca spremnih za zajednički rad. Za jaču Uniju. Za sigurniju Evropu. Za konkurentniju Evropu - navela je Fon der Lajen.

Kandidati za evropske komesare bit će podvrgnuti saslušanjima u odborima Evropskog parlamenta u narednim sedmicama. Oni će morati da dobiju zeleno svjetlo poslanika Evropskog parlamenta da bi bili izabrani na funkciju, a Evropski parlament će glasati najranije 1. novembra.

Vijest da bi Slovenka mogla doći na mjesto komesarke za proširenje obradovala je mnoge zbog činjenice da je ova evropska država pružala i pruža ogromnu podršku BiH na putu ka EU. No, ipak, niko se ne treba nadati da će biti „gledanja kroz prste“.

Ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar za „Avaz“ je kazao da je predsjednik Vlade Robert Golob izjavio da je dodijeljeni resor za proširenje dokaz da je Slovenija cijenjena i poštovana u međunarodnoj zajednici.

Sedar: Iskustvo transformacije institucija i cjelokupnog društva. Ambasada Slovenije u BiH

Dodao je da preuzimanjem resora za proširenje u budućoj Evropskoj komisiji Slovenija prihvata odgovoran zadatak.

Podrška BiH

- Povjeren joj je ključ za osiguranje stabilnosti i mira u našem neposrednom susjedstvu i šire, te mogućnost da, uz pomoć evropske ideje, doprinese stabilizaciji i zapadnog Balkana i istočnog susjedstva. Slovenija u resoru za proširenje donosi svoje iskustvo transformacije institucija i cjelokupnog društva u procesu pristupanja Evropskoj uniji, što je bila osnova za uspješnih 20 godina članstva u EU - kazao nam je Sedar.

Naglasio je da će Slovenija nastaviti pružati podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji.

- Istovremeno, pozivamo sve aktere u BiH da ponovo temeljitije rade na ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora za punopravno članstvo u EU odmah nakon lokalnih izbora, koji će se održati 6. oktobra ove godine - zaključio je ambasador Sedar.

Poznavalac zapadnog Balkana

- Čestitkama se pridružila i potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon s izjavom da je Slovenija već niz godina priznata kao dobar poznavalac država zapadnog Balkana i država koja daje podršku procesu proširenja. Fajon je mišljenja da Slovenija ima mogućnost u narednim godinama rada Komisije pokazati dobre rezultate - poručio je ambasador Sedar.

Postupak potvrđivanja kandidature za komesarku Martu Kos još traje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.