IMENOVANJA U EK

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić za "Avaz": Marta Kos bolje razumije odnose u regionu, ali "gledanja kroz prste" neće biti

Vidio sam da je, osim što je bila novinarka, gospođa Kos diplomata sa iskustvom

Denis Avdagić. Facebook

Alen Bajramovic

jučer

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) predložila je Slovenku Martu Kos za novu komesarku EK za proširenje, istočno susjedstvo i obnovu Ukrajine. Njen prethodnik Oliver Varhelji (Varhelyi), kako je danas saopćila fon der Lajen, trebao bi preuzeti dužnost komesara za zdravlje i dobrobit životinja.

- Vidio sam da je, osim što je bila novinarka, gospođa Kos diplomata sa iskustvom. Bitno je to možda što se tiče razumijevanja proširenja na području Zapadnog Balkana, ali bitno je i to kad je rođena. Radi se o osobi koja se formirala u bivšoj Jugoslaviji, pa joj je lakše razumjeti odnose u regionu. 

Prethodni povjerenik za proširenje je bio dosta naslonjen na zapadni Balkan, sukladno politici Mađarske promovirao je nekakav bezuvjetni put u nekim okvirima koliko to može, ali ti okviri su dosta suženi, s obzirom da članovi Komisije nemaju političku razinu i mogućnosti samostalnog djelovanja kakvu imaju ministri u vladama – kazao je za "Avaz" vanjskopolitički analitičar iz Zagreba Denis Avdagić.

Dodaje da Slovenija jeste pobornik politike proširenja EU, ali ne vidi spektakularne promjene, osim što na važnu dužnost dolazi neko sa razumijevanjem odnosa u regionu. 

Obaveze na evropskom putu su poznate, pa naš sagovornik naglašava kako svima treba biti jasno da “gledanja kroz prste” neće biti, bar ne u mjeri u kojoj je to možda bilo moguće ranije.

- Ako želite političku podršku ili “gledanje kroz prste” onda morate to politički i odrađivati sa onima koji mogu i žele imati kontakta sa vlastima. To nije jednostavno. U današnjim globalnim okvirima nema prevelike želje za proširenjem, pogotovo na zapadu. To je priča koja je zapostavljena iz više razloga. 

Dosta je značajno što države članice u nekim segmentima imaju pravo veta. To možete vidjeti u kontekstu često spominjanog korištenja veta Mađarske. To u nekim geopolitičkim uvjetima izaziva dosta glavobolje u političkom Briselu i diljem EU. Ako se samo kroz to gleda proširenje, pomisao da će se ta skupina proširiti i na zemlje Zapadnog Balkana, koje će dobiti ista prava, možete samo zamisliti reakcije – dodaje Avdagić.

Propušteno je mnogo vremena, dosta energije u BiH potrošeno je na nebitne stvari, ocjenjuje naš sagovornik, iako je u pitanju jedna od država koje nemaju nikakvih mogućnosti da se izbore sa bijelom kugom.

- Svi koji su propustili priliku, pa čak i oni koji su poput Hrvatske nešto kasnije ušli u EU, puno su izgubili. Ne znam kako bih to opisao koliko je to zlo i šteta, nesmotreno, nestrateški postavljeno od svih zemalja koje su ostale u vagonima koji se nisu priključili lokomotivi. 

To se odnosi i na Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Kosovo. To su zemlje koje su gubitnici i što se prije svi trgnu to će biti bolje i na tome treba raditi. I EU se mora dogovoriti kako će funkcionirati sa budućim proširenjem – ističe Denis Avdagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.