DIO EVROPE POD VODOM

Adnan Topalović za "Avaz": Vodostaj Save u porastu, ali daleko od kote odbrane od poplava

Na većini mjernih stanica našeg vodnog područja zabilježen je porast vodostaja, ali bez značajnijeg skoka

Topalović: Nećemo ni dostići kotu. Facebook

Alen Bajramovic

jučer

Nekoliko zemalja centralne Evrope već danima se bori s poplavama izazvanim dugotrajnim i obilnim padavinama. Brojni gradovi su pod vodom, prema nepotpunim podacima poginulo je najmanje 17 osoba, hiljade ljudi je evakuirano, a štete će biti ogromne. 

U Odjeljenju za prognozu Agencije za vodno područje Save provjerili smo hoće li se posljedice ciklona Boris osjetiti i u ovom regionu i prijeti li sličan scenario i Bosni i Hercegovini, čiji uposlenici pojačano prate stanje na rijekama u slivu Save.

Umjerene količine padavina

- Padavine u BiH su proteklih dana bile umjerene količine i intenziteta, pa je situacija kod nas, kada je u pitanju hidrološko stanje, stabilna, odnosno normalna. Na većini mjernih stanica našeg vodnog područja zabilježen je porast vodostaja, ali bez značajnijeg skoka. Srećom, ciklona Boris je zaobišla prostor naše zemlje pa je stanje uobičajeno za mjesec septembar – kazao je za "Avaz“ rukovodilac Odjeljenja Adnan Topalović.

S posebnom pažnjom će se nastaviti pratiti vodostaj Save, jer se očekuje rast vodostaja izazvan padavinama uzvodno i dotok dijela padavina prema Posavini.

Razvijeni sistemi za upozoravanje

- S obzirom na rasprostranjenost rijeke Save očekujemo da će se ciklona najviše na nju odraziti. Trenutno bilježimo porast vodostaja, ali bez značajnijeg skoka. Prognozni modeli simuliraju da će se u narednih dan – dva rast vodostaja stabilizirati i da će početi opadati. Dakle, daleko smo od kote na kojoj počinje redovna odbrana od poplava i nećemo je ni dostići – ističe Topalović.

Nakon iskustava Austrije, Češke, Poljske i Rumunije, Topalović dodaje da ne postoji apsolutna zaštita od poplava, ali da je AVP Sava od 2014. rekonstruirala nasipe na području Odžačke i Srednje Posavine, a razvijeni su i sistemi za rano upozorenje od poplava. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.