NATO PUT

Ambasada SAD o izjavi Komšića za "Avaz": Ni prethodne vlade nisu provele reforme

Članstvo u NATO savezu nije usluga koju poklanjaju saveznici, ono se mora zaraditi

Marfi: Postići teške kompromise. Platforma X - Armin Durgut / Pixsell

prije 6 dana

Nakon izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) „politički otac ove vlasti, da je on učinio sve da ona bude ovakva te da zbog toga želi skinuti krivicu s vlasti u vezi s NATO putem“, ove navode za naš medij prokomentirali su iz Ambasade SAD.

Podsjećamo, Komšić je komentirao izjavu ambasadora Marfija „da su za zastoj na NATO putu podjednako krive i vlast i opozicija“, govoreći da je to glupost.

Težak posao

- Opozicija ne može donositi nikakve odluke koje su obavezujuće. Jasno mi je zašto je on to rekao. Ambasador Marfi je politički otac ove vlasti. On je učinio sve da ona bude ovakva, koristeći svoj daljinski upravljač marke Šmit. On je taj koji je najviše zaslužan ili odgovoran. I on osjeti potrebu da sa sebe skine krivicu zbog svega toga jer NATO-a nije bilo ni u programima ove vlasti - rekao je Komšić.

Dodao je da Marfi nije insistirao na NATO-u, nego je tražio da se „vlast napravi onako kako je on zamislio, da se izbace nepoželjni iz vlasti, bez obzira na izborni rezultat“.

- Sjedinjene Američke Države ostaju postojan partner Bosni i Hercegovini i podržavaju težnje njenih građana za sigurnom, demokratskom i prosperitetnom budućnosti unutar euroatlantskih institucija. Izjave ambasadora Marfija o NATO savezu su u skladu s dugogodišnjom politikom SAD koja naglašava potrebu da svi politički lideri urade težak posao i postignu teške kompromise neophodne za članstvo u NATO savezu, što je vanjskopolitički cilj koji su lideri ove zemlje ugradili u zakone BiH - poručili su iz Ambasade SAD za "Dnevni avaz“.

Čvršće partnerstvo

Dodali su da same težnje ka tome neće dovesti do ostvarenja ovog cilja.

- Ni sadašnja vlada, kao ni prethodna u kojoj su bile stranke koje su sada u opoziciji, nisu provele reforme neophodne za jačanje Oružanih snaga BiH i izgradnju jačeg, čvršćeg partnerstva između BiH i NATO saveza. Članstvo u NATO savezu nije usluga koju poklanjaju saveznici, ono se mora zaraditi - istakli su iz Ambasade SAD.

Napredak na EU putu

Iz Američke ambasade navode da su SAD bile i bit će najjači pobornik OSBiH, te da će podržavati i muškarce i žene, patriote, koji u njoj služe.

- Također ćemo nastaviti pozivati bh. političke lidere i visokopozicionirane zvaničnike da provedu neophodne reforme koje će pomoći napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u NATO-u - zaključili su iz Ambasade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.