ZDRAVSTVO

Video / Skočibušić ugostio predstavnike iz instituta iz Njemačke i Danske

Razgovarano je o metodologiji procjene godina gubitka života usljed smrti od COVID-19

Skočibušić: Pobojšanje javnog zdravstva. Fena

FENA

prije 5 dana

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić danas je u Sarajevu primio predstavnike zdravstvenih instituta iz Njemačke i Danske s kojima je ustanovio da su njihova zajednička istraživanja ključna za razumijevanje kako je pandemija uticala na mortalitet, te za planiranje budućih mjera i strategija u cilju poboljšanja javnog zdravstva.

Razgovarano je o metodologiji procjene godina gubitka života usljed smrti od COVID-19, te metodologiji izračuna viška smrtnosti tokom pandemije COVID-19.

Tom prilikom, sagovornici su razmijenili podatke, koji su standardizovani prema svjetskoj populaciji kako bi razumjeli promjene u opterećenju koje recimo donose maligne bolesti poput raka grlića materice i dojke, a s posebnim naglaskom na pandemijske godine.

- Rezultati istraživanja koja smo radili ukazuju na primjetno povećanje izgubljenih godina života zbog navedenih malignih oboljenja kod žena, posebno tokom 2020. godine. Jedan od mogućih razloga je odgađanje traženja zdravstvene pomoći zbog straha od pandemije, što je dovelo do kasnijeg dijagnosticiranja i liječenja, ubrzanog pogoršanja zdravstvenog stanja i veće smrtnosti – kazao je Skočibušić.

Na današnjem sastanku potvrdio je činjenicu kako su pacijenti oboljeli od raka koji su preminuli od COVID-19 mogli biti pogrešno registrovani kao umrli od raka, a što je dodatno, kako kaže, uticalo na povećanje broja smrtnih slučajeva povezanih s rakom.

Također, zajedničkim istraživanjem, odnosno obostranom saradnjom došlo se do zaključka da je prekid redovnih zdravstvenih pregleda tokom pandemije, posebno među ženama doveo do povećanja izgubljenih godina života u 2020. godini.

Predstavnici Instituta Robert Koch iz Njemačke Alexander Rommel i Statens Serum instituta iz Danske Kristine Norgaard poručili su da je zajednički rad navedenih zdravstvenih instituta doveo do toga da danas imamo jasniju sliku o stvarnim razmjerima pandemije i njenom utjecaju na stanovništvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.