"AVAZ" SAZNAJE

Četiri kandidata ostala u utrci: Bitka za šefa bh. USKOK-a

Prijavu poslalo najprije sedam kandidata, ali su tri u međuvremenu odustala, među njima i državni tužilac Pašić

Topalović i Serhatlić. Facebook

Miralem  Aščić

2.3.2024

Za poziciju šefa federalnog USKOK-a, kako je potvrđeno za „Avaz“, prijavilo se sedam kandidata, od čega je četvero ostalo u utrci za ovu poziciju.

Prošla sedmica

Riječ je o konkursu Visokog sudskog i tužilačkog vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), koji je okončan prošle sedmice.

Tačnije, radi se o poziciji posebnog zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva pri odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala.

Hotel “Walter”: Tu će biti sjedište novog odjela. Facebook

Prijave su poslali državni tužioci Džermin Pašić i Ivana Petković, tužiteljice Tužilaštva KS Aida Topalović i Mona Meršnik, tužioci Tužilaštva TK Ćazim Serhatlić i Arnela Garčević te tužilac Tužilaštva Distrikta Brčko Pavo Radoš.

Najava Nikšića

Međutim, državni tužilac Pašić na kraju je odustao od daljnje utrke i povukao prijavu. On, navodno, želi poziciju zamjenika glavnog državnog tužioca. Prijavu su, u međuvremenu, povukle i tužiteljice Garčević i Meršnik.

Inače, Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je kako će sjedište federalnog USKOK-a biti u sadašnjem hotelu „Walter“. Radi se o objektu kojim trenutno raspolaže Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

Devet pozicija

Prema okončanom konkursu VSTV-a, traži se devetero tužilaca u Federalnom tužilaštvu FBiH s iskustvom u radu na predmetima organiziranog kriminala i korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.