IMENOVANJE U PONEDJELJAK

Iako je Ćulum prvi, Nešić Radinkovića predlaže za direktora SIPA-e

Radinković je bio trećeplasirani na intervjuima za direktora ove policijske agencije, koji su obavljeni početkom sedmice

Avaz / MUP RS

M. Aš.

prije 5 dana

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić predložit će Slobodana Radinkovića za direktora SIPA-e, potvrđeno je za "Avaz".

Radinković je bio trećeplasirani na intervjuima za direktora ove policijske agencije, koji su obavljeni početkom sedmice.

Ispred njega su završili prvoplasirani Darko Ćulum i Ljubiša Pandurević, prvi direktor SIPA-e, drugi šef odjela u ovoj agenciji.

Nešić, kao ministar sigurnosti može predložiti ime od trojice predloženih. 

Pitanje je hoće li i kako glasati ostali ministri na sjednici Vijeća ministara, zakazanoj za 16. septembar, s obzirom na rezultate intervjua. Osim toga, pitanje je i da li se Nešić o imenovanju konsultirao s partnerima iz RS, prije svega s Miloradom Dodikom.

Naime, ranije je bilo slučajeva u državnim institucijama, ali i u samoj SIPA-i da bude predložen kandidat nižerangiran u odnosu na prvoplasiranog. 

- Bilo je slučajeva kada i u SIPA-i nisu bili imenovani prvorangirani, to su, međutim, bila ranija vremena. Sada imamo i neke presude Suda BiH o tom pitanju i zauzet stav o tome - rekao je za "Raport" Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.