GORAŽDE

Održana ministarska sjednica koordinacije za oblast socijalne politike u FBiH

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i obilježavanje Dječje nedjelje 2024. godine

Adnan Delić. Fena

FENA

prije 6 dana

Na sjednici Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je održana u Goraždu, razmatrano je uvođenje smjernica Međunarodne klasifikacije funkcionalnosti (MKF) u kantone za procjenu invaliditeta kod djece.

Diskutovano je o jačanju drugih mehanizama, osim medicinskih, pri procjeni sposobnosti djece s invaliditetom.

Također, raspravljalo se i o unaprjeđenju rada centara za socijalni rad, uz fokus na mapiranje njihovih potreba. Dogovoreno je da se u narednih mjesec dana pripremi opsežan upitnik koji će biti distribuiran svim centrima. Na osnovu odgovora, identificirat će se potrebe centara u smislu ljudskih kapaciteta, tekućeg poslovanja, kao i infrastrukturnih poboljšanja i izgradnje novih objekata.

Federalni ministar rada i socijalne politike, ujedno i predsjedavajući koordinacije Adnan Delić kazao je da su na posljednjem javnom pozivu za podršku kapitalnim projektima odobrena sredstva za izgradnju tri nova centra u Federaciji BiH.

Naglasio je važnost daljnjeg mapiranja potreba kako bi se ubrzalo unaprjeđenje infrastrukture i poboljšanje usluga za korisnike centara.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i obilježavanje Dječje nedjelje 2024. godine. Program, koji će se održati u sedmici od 7. do 13. oktobra, a uključivat će bogat kulturni i edukativni sadržaj za oko 10.000 djece širom Federacije.

Organizaciju programa ove godine, prema javnom pozivu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, realizirat će Udruženje za sport i rekreaciju mladih, udruženje s dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, a jedan od njihovih najpoznatijih projekata jesu sportske igre mladih koje se organizuju na prostoru naše regije.

Osim toga, na sjednici se diskutovalo i o Zakonu o socijalnim uslugama, koji je trenutno u javnoj raspravi, te Zakonu o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške s ciljem predstavljana kantonalniim ministarima novih propisa koje ovi zakoni donose, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.