RUŠIMO REKORDE

Za 56,8 više nego prošle godine: BiH izvezla oružja za 223 miliona KM

Najveći dio izvoza - 210.253.025 KM odnosi se na bombe, mine, granate i sličnu vojnu municiju

Vrijednost izvezenog vojnog naoružanja iznosila 7.863.772 KM. Facebook

Alen Bajramovic

prije 6 dana

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ukupna vrijednost izvezenog naoružanja, granata, municije i drugih proizvoda namjenske industrije, u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 223.077.056 KM.

To je za 56.885.386 KM više nego u istom periodu prošle godine, kada je ukupna vrijednost izvoza iznosila 166.191.670 KM.

Čep za patronu

Najveći dio izvoza - 210.253.025 KM odnosi se na bombe, mine, granate i sličnu vojnu municiju i njihove dijelove, te ostalu municiju i projektile i njihove dijelove, uključujući sačmu i čepove za patrone. Vrijednost izvezenog vojnog naoružanja iznosila je 7.863.772 KM.

- Veoma je pozitivno što je došlo do značajnijeg rasta prihoda vojne industrije BiH. Oni su rezultat veće potražnje za municijom, oružjem i komponentama, ali opći disbalans između ponude i potražnje na globalnom nivou utječe i na rast cijena. Prema mojim informacijama, zbog rata u Ukrajini došlo je do rasta cijena od 50 do 300 posto - kaže vojni analitičar i profesor Mašinskog fakulteta UNSA-e Berko Zečević.

Berko Zečević. Screenshot

Veoma je važno, dodaje, na koji način će biti investirana dobit kompanija te ukazuje da BiH ne raspolaže s kapacitetima za proizvodnju raketnog i goriva za artiljerijsku i minobacačku municiju. Nemamo ni eksplozive poput TNT-a i RDX-a za municiju srednjeg i velikog kalibra.

- Do prije nekoliko godina cijena jednog kilograma TNT-a bila je 2 do 5 dolara, sada je 20 dolara, a cijena RDX-a je s 5 – 10 porasla na 60 dolara. Mi eksploziv ne treba da razvijamo, jer ne možemo ostvariti taj potencijal, ali možemo da proizvodimo i proizvodili smo raketna goriva. “Vitezit” je do 2008. godine bio funkcionalan, ali su ga svjesno uništile političke strukture u Vitezu - ističe Zečević.

Bliski istok

Rast vojne industrije posljedica je i modernizacije kapaciteta, a Zečević izdvaja “Igman” iz Konjica, “Ginex” i ostale kompanije iz Goražda, a s dolaskom novog rukovodstva preporođen je i “Binas“ iz Bugojna.

- Osim Ukrajine, cijela Afrika vri, postoji kriza na Bliskom istoku, pa će potražnja za municijom i oružjem godinama biti prisutna. Potrebna nam je rekonstrukcija vojne industrije BiH. Nova vlast je napravila određene pomake, ali suviše spore. Moraju pratiti šta svijet radi. Šest mjeseci se radi strategija razvoja vojne industrije, to je ogroman period u ovakvoj situaciji, a nije napravljen nikakav pomak. Treba nam bolja organizacija, korištenje ljudi s iskustvom, ali i fakulteta - zaključuje Zečević.

Najvažnija tržišta

Najznačajniji partneri vojne industrije BiH su SAD i Saudijska Arabija, države u koje smo izvezli municiju u vrijednosti od oko 51,3 miliona odnosno 42,5 miliona maraka.

Slijede Slovačka s 21,9 miliona, Bugarska s 18,8 miliona, te Irak sa 17 miliona i Srbija sa 16,3 miliona KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.