POPTREDSJEDNIK VLADE

Dačić: Srbija nastavlja zajedničke projekte s Kinom

Čvrsto smo opredijeljeni kako bi pružili pun doprinos stabilnosti u regiji i u svijetu, rekao je Dačić

Ivica Dačić. Fena

FENA

9.9.2024

Potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kazao je kako će Srbija nastaviti zajedničke projekte s Kinom i suradnju u suzbijanju transnacionalnog kriminala.

Dačić je to izjavio na Globalnom forumu o suradnji u oblasti javne sigurnosti u Lianyungangu te dodao da Srbija radi na unaprijeđenu međunarodne suradnje i stvaranju sigurnog okružja za građane i gospodarstvo.

"Srbiju i Kinu vezuju međusobno povjerenje u pitanjima od najvišeg strateškog interesa za obje zemlje", rekao je Dačić te dodao kako je značajna potpora Kine teritorijalnom integritetu Srbije te da Beograd pruža podršku globalnoj sigurnosnoj inicijativi koju je predložio Peking.

"Čvrsto smo opredijeljeni kako bi pružili pun doprinos stabilnosti u regiji i u svijetu. Želimo biti dio rešenja i solidarno preuzeti odgovornost", kazao je Dačić, priopćeno je iz srbijanske Vlade.

Jačanje odnosa Srbije i Kinje uslijedilo je nakon dolska na vlast Srpske napredne stranke a Srbija i Kina potpisale su u svibnju tridesetak bilateralnih sporazuma i memoranduma i kineski predsjednik Xi Jinping je rekao kako ti dokumenti svjedoče i o "visoko kvalitetnoj suradnji u okviru inicijative Pojas i put".

Od njih najznačajniji je Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije i idućih pet i deset godina skoro 95 posto srpskih proizvoda moći će se izvoziti u Kinu bez ikakvih tarifa i davanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.