MIJENJAJU POLITIKU

Dačić o zabranama ulaska na granici Srbije: Danas skidamo sa spiska dva imena, jedno je Severina

Popisa je bilo i bit će, a cilj je da se država zaštiti i da se ne blati - kazao je Dačić

Fena

D. H.

28.8.2024

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić gostujući jutros na TV Prva kazao je kako nema nikakvih popisa koji bi nalagali zadržavanje državljana Srbije na granici, već da takav spisak postoji samo za strance.

Dva imena skinuta

- Ali već danas će ova dva imena s njega biti skinuta. Jedno je Severina i još jedna pjevačica… I sam predsjednik Vučić je rekao da je to glupo pa će biti skinuto, objasnio je Dačić kako funkcionira procedura na granici.

- Popisa je bilo i bit će, a cilj je da se država zaštiti i da se ne blati - kazao je Dačić ponovivši po stoti put da je riječ o strancima, a ne državljanima Srbije.

Dodao je kako kao i svaka policija u svijetu i srpska ima niz popisa na granici, evropskih, pa američkih, pa popisa kriminalaca… nakon čega je detaljno objasnio zakonsku proceduru.

Osvrnuvši se na "slučaj Severina", koji je podigao veliku prašinu, Dačić je objasnio da svaka država ima suvereno pravo ne pustiti vas bez ikakvog obrazloženja.

- U Hrvatskoj slušaš radio u autu i ideš u zatvor, i to nije problem, nisam nigdje vidio da neko od njih vraća Hrvatsku u srednji vijek. … Policija će uvijek imati popise osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju ili pojačan nadzor, a ti su razlozi vezani uz kriminal i terorizam.

- Slušate li vi što govorim, jeste li slušali što govorim… Ljudi? Koji ljudi? Pa ti misliš da ja sjedim u uredu i gledam ko prelazi granicu, pa kažem, ajde drži se ovih sat, ovih dva, ovih šest sati…

- Pa dođem ja u Ameriku, ja sam ministar vanjskih poslova, i on mi kaže možeš li pričekati… Ja čekam 10 minuta, onda on kaže pođi sa mnom u imigracijski ured, i drže me pola sat i što je to… Jesam li ja Severina ili nisam Severina, pa nikome nije bitno. To su standardne procedure koje primjenjuju sve zemlje svijeta, nekome sam ja problem, nekome ono što ja kažem…

Severina glavni problem

- Meni se to u Americi dogodilo 100 puta, je l‘ to normalno, je l‘ se neko bunio, netko žalio… Zašto ja ne mogu otići na Kosovo?, upitao je Dačić podsjetivši da patrijarhu Porfiriju nije bio dozvoljen ulazak na Kosovo.

Dačić je kazao i da misli da se svi trebaju zapitati u kakvom se stanju nalazi regija kad je Severina glavni problem u seriji raznih događaja.

- Ako vi imate situaciju da na Kosovo ne može doći naš patrijarh… Ja ne mogu doći, naši ministri ne mogu ići u Hrvatsku, naši državni službenici kad god idu u Hrvatsku pola sata-sat se razgovara s njima na granici - napominje Dačić.

- Sjećate se da je Hrvatska donijela odluku da zabrani ulazak u Hrvatsku određenim crnogorskim političarima srpskog porijekla i to nije problem! To je demokratija, to je Evropa, to je sloboda - kazao je Dačić ocijenivši kako je to licemjerno i cinično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.