"KAŽEM MU DA SE SMIRI"

Milanović o Dodiku: Šta god pokušam popraviti, on zezne, neka olabavi malo

Dodik previše kalkulira i igra se vatrom, nepotrebno potpuno

Milanović i Dodik tokom jednog od prethodnih susreta. PIXSELL

N. Aj.

7.9.2024

Na Evropskom trgu u Zagrebu održava se 16. ZeGeVege festival održivog življenja. Festival je obišao i predsjednik Zoran Milanović koji se dotakao brojnih tema, pa i Milorada Dodika, predsjednika RS.

Kazao je kako su cijene u prodavnicama visoke i da treba zaštititi one koji teže žive, prenosi HRT.

- Iz ne znam kojeg razloga Vlada se nikad nije potrudila izračunati nekakvu održivu formulu za umirovljenike. Prosječna mirovina je ostala na 40 posto plaće, isto kao kad sam ja bio premijer, i to u puno težim uvjetima. Tada je za to bilo opravdanja i koje ja nisam tražio, ali ni umirovljenici nisu tada prosvjedovali. Bili su svjesni kako stvari stoje.

Imamo Vladu koja se razmeđa i hvali, a ja bih rekao da mirovine stoje ovako nisko, prije svega zbog njihove nesposobnosti, a ne zbog toga što se to nije moglo riješiti. S tim se ne da živjeti. Jer plaće jesu nominalno rasle, ali i inflacija je - kazao je Milanović.

Prokomentirao je i potez Milorada Dodika koji je u udžbenike ubacio Mladića i Karadžića kao ratne heroje.

- Što god ja pokušavam popraviti, on zezne. On je sugovornik za sve bosansko-hercegovačke Hrvate u politici. Dodik tu previše kalkulira i igra se vatrom. Nepotrebno potpuno - rekao je Milanović i dodao:

- Ja mu svaki put kažem da se smiri. Nazovem ga, ne baš često, ali... Čujemo se, kažem mu da olabavi malo.

Kazao je i kako je premijer Hrvatske Andrej Plenković nedavno bio dva dana u Bosni i Hercegovini. 

- Nešto je pričao o onim presudama Sejdić-Finci, o tome kako Hrvati ne mogu birati svog člana Predsjedništva i članicu, što im, naravno, opstruira političko Sarajevo i svi mi to jako dobro znamo. Ja o tome pričam što tiše, što glasnije, već šest godina. Plenković se konačno ohrabrio konstatirati problem i završiti da bi druge države tražile više i više prigovarala nego Hrvatska. I to je stav premijera - kazao je predsjednik.

Dodao je da Plenković sada pet godina može biti miran.

- Odnos ekipe iz SDA i političkog Sarajeva prema Plenkoviću je isti kao prema meni. Čim je to zaustio, a skrivao se i plašio godinama, dobio je istu reakciju kao ja. S tim ljudima, nažalost, ne ide na lijep način - kazao je.

Dodao je da, "ako mi ne pomognemo Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava, neće nitko". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.