PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Rado ću posjetiti Predsjedništvo BiH kada jedan od tri člana bude legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda

Poštujemo institucije BiH, poštujemo političke stranke, želimo da taj dogovor bude plod unutrašnjeg dogovora unutar BiH

Andrej Plenković. BHRT

S. S.

4.9.2024

Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ključne su za kvalitetno funkcionisanje institucija u BiH. Sva tri konstitutivna naroda trebaju biti u potpunosti ravnopravni, rekao je Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske za BHRT.

Smatra da praksa izbora članova Predsjedništva BiH nije dobra i da kreira lošu atmosferu u kojoj se Hrvati osjećaju diskriminisano.

- Pa ja ću vam samo reći da je neko drugi na našem mjestu, puno bi se više miješao, to je 100%, to je jasno kao dan, to ja stalno tumačim svim mogućim akterima, mi smo tu jako korektni, jako pristojni, poštujemo institucije Bosne i Hercegovine, poštujemo političke stranke, želimo da taj dogovor bude plod unutrašnjeg dogovora unutar Bosne i Hercegovine, jer u konačnici zašto to nije onda odmah krenulo ovako nakon 1995., nego se čekala 2006. - kazao je Plenković za BHRT.

Dodao je da će rado posjetiti Predsjedništvo BiH kada jedan od tri člana bude legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.