VLADA TK

Dodatni iskorak u pogledu elektromobilnosti i zelene tranzicije

Također, Vlada je prihvatila Informaciju o radu „Instituta za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla za 2023. godinu

Vlada TK. Fena

FENA

3.9.2024

 Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas kriterije, uslove i postupak raspodjele namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za obavljene tehničke preglede vozila, a u cilju sufinansiranja projekata izgradnje, postavljanja, spajanja i priključenja na elektroenergetsku mrežu, testiranja i puštanja u rad (princip „ključ u ruke“) punionica za punjenje cestovnih vozila s pogonom na električnu energiju za javnu upotrebu na području Tuzlanskog kantona.

Za ove namjene planirano je ukupno 35.000 KM, a mogu biti dodijeljena privatnim preduzećima i poduzetnicima u cilju sufinansiranja izgradnje i postavljanja punionica koje su opremljene sa najmanje dva priključka/konektora za istovremeno punjenje električnih vozila na području Tuzlanskog kantona. Ukupno predviđena sredstva su planirana i to u iznosu od 10.000 KM za izgradnju i postavljanje punionice sa sporim punjačima (AC punionica) i 25.000 KM za izgradnju i postavljanje punionice sa brzim pun jačima (DC punionica).

Na danas održanoj sjednici Vlada je izmijenila i dopunila Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2024. godini. Ovim izmjenama osigurano je milion KM za rješavanje dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja pitkom vodom u Lukavcu. Iz ovih sredstava planirana je izgradnja vodovodnog cjevovoda izvorišta Toplice, na dionici od petlje Šićki Brod do parcela predviđenih za izgradnju postrojenja za preradu sirove i tretman vode za piće u naselju Bokavići. U realizaciji ovog megaprojekta Grad Lukavac učestvuje sa oko 7,9% (79.113,94KM). Također, današnjim izmjenama osigurano je i 69.986,48 KM za rješavanje problema vodosnabdijevanja naselja Salamići u Banovićima, te 13.257,83 KM za izradu Glavnog projekta rekonstrukcije i dogradnje distributivne mreže sa priključcima na centralni vodovod u MZ Banovići Selo. Također, današnjim izmjenama osigurano je i 100.000 KM za rješenje 450m korita rijeke Spreče na dionici od Koksarinog mosta do izvedenog dijela prema taložnici „Bijelo more“. Prethodno je sanirano korito Spreče u dužini od oko 4.000m, te je dionica, za koju su danas osigurana sredtva ostala kao slaba tačka regulacije Spreče. Radi se o dionici sa uskim koritom i niskim obalama, te velikim brojem meandara, kao i gusto obraslom vegetacijom, i malim podužnim padom toka što uzrokuje česta plavljena značajnih područja u zaobalju, a što će u budućnosti biti prevenirano realizacijom danas podržanog projekta.

U cilju stvaranja preduslova za preraspodjelu odobrenih sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona između rashoda i izdataka i obratno, Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu. Predloženim izmjenama predviđeno je da o ovome odlučuje Vlada Kantona, na prijedlog Ministarstva finansija.

Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je izvještaje JZU Opća bolnica „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica o realizaciji Programa finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja i namjenskom utrošku sredstava doznačenih iz Proračuna Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za prva dva kvartala 2024. godine.

Također, Vlada je prihvatila Informaciju o radu „Instituta za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla za 2023. godinu.

Vlada je danas donijela Odluku o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona na ime sufinansiranja programa naučnoistraživačkog rada Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Maksimalan iznos sredstava koji se može dodijeliti na ime sufinansiranja programa je 100.000 KM.

Vlada je danas donijela odluke o pristupanju dodjeli koncesija i određivanju koncesora. Povodom samoinicijativnih ponuda privrednog društva „Tuzla-Kvarc“ d.o.o. Tuzla za eksploataciju kvarcnog pijeska na ležištu „Kužići“, na području grada Tuzla, i privrednog društva „Pjeskara“ d.o.o. Dobošnica za eksploataciju kvarcnog pijeska na ležištu „Selimovo brdo“, na području grada Lukavac, Vlada je pristupila dodjeli koncesija, a kao koncesora odredila Ministarstvo privrede, koje će preduzeti sve aktivnosti u postupku dodjele koncesija.

U skladu sa Programom manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2024. godinu, Vlada je danas odobrila po 4.000 KM Savezu pčelara Tuzlanskog kantona, na ime troškova organizacije i realizacije manifestacije: 19. Međunarodni sajam pčelarstva „MEDENA TUZLA 2024“ i na ime troškova organizacije i realizacije manifestacije „9. Kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda sa međunarodnim učešćem“ u Sarajevu, 2.500 KM Udruženju „Moja istina“ Gračanica na ime troškova organizacije i realizacije projekta „Roze oktobar“, te 1.500 KM Udruženju porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja „PIPOL“ Tuzla na ime troškova organizacije i realizacije projekta „Zlatna vrpca“.

Prema ranije donesenom Programu rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2024. godinu, Vlada je danas odobrila 7.000 KM Uredu za zakonodavstvo Vlade Tuzlanskog kantona i 15.000 KM Kantonalnoj upravi civilne zaštite.

Kako bi na istovjetan način kao i u drugim javnim preduzećima i ustanovama regulirala iznose naknada i predstavnicima državnog kapitala u privrednom društvu Rudnik soli „Tuzla“ D.D. Tuzla, Vlada je danas donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju najvišeg iznosa naknada za rad u organima reguliranih organa čiji je osnivač/suosnivač Tuzlanski kanton.

Na današnjoj sjednici Vlada je imenovala Komisije za odabir korisnika po Javnom pozivu za kandidovanje projekata za dodjelu sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu u svrhu pružanja podrške jedinicama lokalne samouprave, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.