UIO BIH

Daljnji rast prihoda od indirektnih poreza

Uprava za indirektno oporezivanje je objavila da i u augustu nastavlja trend iz prethodnog mjeseca

UIO BiH. Fena

FENA

3.9.2024

 Prihodi od indirektnih poreza za osam mjeseci ove godine iznosili su sedam milijardi i 503 miliona KM i veći su za 572 miliona KM ili 8,25 posto u odnosu na isti period 2023. godine kada su iznosili šest milijardi i 931 miliona KM.

UIO je u periodu januar-august ove godine privredi vratila jednu milijardu i 359 miliona KM.

Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u tom periodu, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su šest milijardi i 144 miliona KM i veći su za 667 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2023. godine.

Uprava za indirektno oporezivanje je objavila da i u augustu nastavlja trend iz prethodnog mjeseca. Tako su prikupljeni prihodi od indirektnih poreza u jednom mjesecu, veći od milijardu KM.

U augustu ove godine prikupljena je jedna milijarda i osam miliona KM indirektnih poreza što je za 29 miliona KM više u odnosu na august 2023.

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar-august ove godine raspoređen je iznos od 679 miliona KM. Ostatak prikupljenih prihoda od indirektnih poreza završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Tako je Federacija BiH sa jedinstvenog računa dobila tri milijarde i 356 miliona KM, Republika Srpska jednu milijardu i 879 miliona KM i Brčko distrikt 188 miliona KM, objavila je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.