APSURD

Kao način borbe protiv sankcija, vlasti u manjem entitetu srljaju još dublje: Vlada RS milionski ugovor dala sankcioniranoj kineskoj korporaciji

Utvrđeno je da ove kompanije predstavljaju prijetnju, koja svoj izvor ima velikim dijelom izvan SAD

Vlada RS: Sulud potez. Facebook

Danijal Hadzovic

27.8.2024

Vlada RS se već mjesecima suočava s problemima u digitalnom prostoru, kao posljedicom američkih sankcija informacionim kompanijama.

No, zvuči kao vijest iz rubrike „vjerovali ili ne“ da RS rješenje za ovaj problem pokušava pronaći tako što će poslove za uređivanje informacionog sistema dati kineskoj kompaniji koja je na listi američkih sankcija!?

Dakle, iz katastrofe u katastrofu.

Digitalna zaštita

Tako je Vlada RS početkom juna s kineskom firmom “Elinc” potpisala ugovor za nabavku softvera za digitalnu zaštitu u svim institucijama.

Na internet-stanici kompanije “Elinc China” navodi se da je to podružnica u stopostotnom vlasništvu “China Electronics Corporation” (CEC).

CEC se od juna 2021. godine nalazi na američkoj listi sankcija, odnosno CMIC listi, kada je Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija (OFAC) dodao propise za provedbu ranije izvršne naredbe koja se odnosi na ulaganja u vrijednosne papire kojima se finansiraju komunističke kineske vojne kompanije.

Lista CMIC je ciljana sankcija koja ograničava osobe iz SAD da kupuju ili prodaju vrijednosne papire kojima se javno trguje kompanijama koje su određene kao operativne ili koje su djelovale u sektoru odbrane i srodnog materijala ili sektoru tehnologije nadzora privrede Kine. Naredba je dopunjena 3. juna 2021. godine i odnosi se na kineski vojno-industrijski kompleks i kineske tehnologije nadzora.

Sankcije zabranjuju obavljanje transakcija vrijednosnim papirima između američkih državljana i kompanija na listi. S izmjenama i dopunama liste sankcija, zabranjena je svaka kupovina ili prodaja vrijednosnih papira kojima se javno trguje, ili bilo kojih vrijednosnih papira kojima se javno trguje.

Kineska eksploatacija

OFAC je u objašnjenju sankcija naveo da je utvrđeno da Kina sve više eksploatiše kapital SAD za resurse i za omogućavanje razvoja i modernizacije svojih vojnih, obavještajnih i drugih sigurnosnih aparata, što i dalje omogućava Kini da direktno prijeti SAD i američkim snagama u inozemstvu, uključujući razvoj i primjenu oružja za masovno uništenje, naprednog konvencionalnog oružja i zlonamjernih cyber akcija protiv SAD.

Utvrđeno je da ove kompanije predstavljaju prijetnju, koja svoj izvor ima velikim dijelom izvan SAD, za nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku i ekonomiju SAD i proglašena je nacionalna vanredna situacija u vezi s tom prijetnjom.

Vojni artikli

Kompanija s kojom je Vlada Republike Srpske potpisala ugovor na svojoj stranici navodi da su ovlašteni od kineske vlade za izvoz vojnih artikala i putokaz globalizacijskih napora kineske odbrambene elektronske industrije, te da je “Elinc” važna platforma za međunarodnu saradnju u IT industriji za Kinu.

Prema informacijama dostupnim na internet-stranici, trenutno je “Elinc” prisutan u više od 160 zemalja i regiona širom svijeta i ima filijale u 23 zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.