ZNAČAJAN PROGRAM

Predstavnički dom sutra treba ratificirati sporazum o učešću BiH u Programu "Digitalna Evropa"

Program Digitalna Evropa, s budžetom od 7,5 milijardi eura za period 2021 -2027. godine, ima za cilj jačanje infrastrukture i kapaciteta

Predstavnički dom. Fena

FENA

27.8.2024

Davanje saglasnosti za ratifikaciju Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije Digitalna Evropa, sutra je posljednja, 25. tačka na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Sporazum 

Sporazum je uime Evropske unije potpisao komesar za unutrašnje tržište EU Thierry Breton u Brisleu 14. maja, a ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto je svečano potpisao dokument 4. juna u Sarajevu. Prethpodno je Predsjedništvo BiH prihvatilo sporazum na sjednici 4. aprila.

Program Digitalna Evropa, s budžetom od 7,5 milijardi eura za period 2021 -2027. godine, ima za cilj jačanje infrastrukture i kapaciteta u ključnim oblastima kao što su superračunarstvo, vještačka inteligencija, cyber sigurnost i digitalne vještine. Ovaj sporazum će omogućiti pravnim i fizičkim licima u Bosni i Hercegovini da apliciraju za bespovratna sredstva Evropske unije u oblasti digitalizacije i to pod istim uslovima pod kojim će se prijavljivati i aplikanti iz cijele Evrope.

Na svečanom potpisivanju sporazuma u Sarajevu, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler izjavio je da Digitalna Evropa predstavlja ambicioznu viziju EU za budućnost u kojoj svaki građanin, svaka kompanija i sve javne usluge u Evropi mogu iskoristiti prednosti digitalnih tehnologija.

Potpisivanje sporazuma

On je tom prilikom istaknuo da potpisivanje sporazuma o pridruživanju programu Digitalna Evropa pruža značajnu priliku za Bosnu i Hercegovinu da unaprijedi svoju digitalnu transformaciju u gotovo svim sektorima ekonomije i društva, uključujući digitalizaciju javnih usluga.

- Zadovoljstvo mi je što će Bosna i Hercegovina, kao zemlja čija je budućnost u EU, učestvovati u Programu koji će podsticati istraživanje i inovacije, što je od ključne važnosti za korištenje visoko sofisticiranih tehnologija i vještina, kao što su umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi. To je jedini način za osiguranje uspjeha u globalnom tržišnom natjecanju. Digitalni inovacioni hubovi, koji su u Bosni i Hercegovini pilotirani zahvaljujući podršci EU, dobar su primjer pomoći malim i srednjim preduzećima u procesu digitalne transformacije - rekao je tom priilikom Sattler.

- Sustižemo regiju. Otvaramo evropsku kasu za BiH firme, univerzitete, institute i državne institucije. Zato će pridruživanje programu Digitalna Evropa značajno doprinijeti zajedničkim ciljevima, vrijednostima i snažnim vezama između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u oblasti digitalnih tehnologija. Mala i srednja preduzeća, posebno, će imati velike koristi - istakao je ministar Forto prilikom potpisivanja.

Nakon ratifikacije, sporazum bi trebao stupiti na snagu 1. januara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.