DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Zvizdić: Nije istina da je jedan od prioriteta iz mišljenja EK "izbacivanje" stranih sudija iz Ustavnog suda BiH

Zaključuje kako nema i neće biti selektivnog tretiranja prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za BiH

Denis Zvizdić. MINA

FENA

13.8.2024

Nije istina da je jedan od prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za BiH "izbacivanje" stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, jer to nigdje ne piše. Istina je da se insistira na dosljednom provođenju odluka Ustavnog suda, dok strane sudije ostaju kao i trenutni model njihovog izbora koji je najbolji jer je najprofesionalniji i depolitiziran u najvećoj mogućoj mjeri, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na izjave političkih predstavnika iz entiteta RS.

Naglašava da predstavnici iz RS-a uglavnom deklarativno podržavaju, dok su suštinski protiv svih evropskih reformi i vladavine prava.

Dodaje i kako politički predstavnici iz entiteta RS "koji se u zaštiti političkih ciljeva selektivno pozivaju na 14 prioriteta", kao "zmija noge" kriju sadržaj ostalih prioriteta. Među tim prioritetima su, kako navodi, uspostavljanje Vrhovnog suda BiH kao pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i osiguranje jednakost i nediskriminacija građana, naročito postupanje prema presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, ističe Zvizdić u objavi na drušvenim mrežama.

Među tim prioritetima su i imperativni zahtjev da sva upravna tijela (komisije, odbori, vijeća itd) nadležna za provođenje acquisa rade isključivo na osnovu profesionalizma i da se ukloni pravo veta u njihovom odlučivanju, u skladu sa acquisem, zatim osiguranje povoljnog okruženja za civilno društvo, posebno poštujući evropske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja (dakle, bez Zakona o stranim agentima i bez stavljanja civilnog sektora pod potpunu finansijsku i organizacionu kontrolu vlasti u RS), kao i garantovanje slobode izražavanja i slobode medija i zaštita novinara (dakle, bez cenzure, bez kriminalizacije klevete i bez proganjanja urednika, novinara i medija od strane vladajuće strukture u entitetu RS), dodaje.

Zaključuje kako nema i neće biti selektivnog tretiranja prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za BiH.

- Da bi BiH napredovala na putu EU integracija, svih 14 prioriteta, odnosno više od 100 podprioriteta i više od 700 mjera moraju biti prihvaćeni, usvojeni i implementirani - naglašava Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.