OTVORENO

Ministar Edin Forto o Reformskoj agendi za "Avaz": Kantone izuzeti iz glasanja o Planu reformi

Ništa nas ne sprečava da u narednih nekoliko dana pošaljemo taj dokument, da EU kaže svoje, kaže Forto

Edin Forto. Armin Durgut / PIXSELL

Alen Bajramovic

23.8.2024

Sudeći prema izjavama iz Evropske komisije, Brisel još ima strpljenja za BiH i čeka da aktuelna vlast finalizira Reformsku agendu i pošalje Plan reformi. Uvjet je to i isplati 70 miliona eura u okviru prve tranše Plana rasta Evropske komisije za zapadni Balkan, a BiH je jedina država regiona koja ga nije ispunila.

Tačan termin

Sastanak predstavnika stranaka aktuelne većine na državnom nivou trebao bi biti održan do kraja mjeseca, ali ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto nema informaciju o tačnom terminu.

- Ništa nas ne sprečava da u narednih nekoliko dana pošaljemo taj dokument, da EU kaže svoje. Mi još i ne znamo da li bi taj dokument za Brisel uopće bio prihvatljiv, a ako bi ga prihvatili u EU, ne vidim šta bi tu trebalo biti problematično bilo kome iz BiH. Međutim, četvorica kantonalnih premijera su odlučila da budu konačni arbitri - kaže Forto.

Neka sve izuzmu

I dalje je optimista da će zvaničnici četiri kantona, u kojima je na vlasti SDA, a koji su svojim glasovima spriječili usvajanje Reformske agende, shvatiti da to nije borba za BiH, već kockanje s njenom budućnošću.

- Ako kod njih i ne prevlada želja da se pomogne našim ljudima da žive bolje, onda će prevladati politički oportunizam, jer su, vjerujem, postali svjesni da im ovakvi potezi politički štete. Također, smatram da kantoni trebaju biti izuzeti iz procesa glasanja o Planu reformi, ali je ključ za takvu odluku kod predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto - ističe Forto.

Jedinstveni broj za sve hitne slučajeve

S iznenađenjem je primljena vijest da je Vlada RS, nakon višegodišnjeg protivljenja, prije nekoliko dana ipak prihvatila 112 kao jedinstveni broj za sve hitne slučajeve. Time bi bio ispunjen još jedan važan uvjet na evropskom putu.

Forto podsjeća da je Ministarstvo na čijem je čelu pripremilo dopune Zakona o komunikacijama, koje omogućavaju uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve, što je istovremeno i jedina obaveza ovog ministarstva spram ovog zahtjeva Evropske komisije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.