NOVI KONKURS

Graničnoj policiji nedostaju 663 službenika: Planiran prijem više od 500 policajaca

Radni odnos zasnovala su 22 kadeta u činu mlađi inspektor, a 98 u činu policajac, kaže Vican-Bošković

Granična policija: Svi odlaze. Facebook

Alen Bajramovic

22.8.2024

Informacije o zabrinjavajućem deficitu kadrova u državnim institucijama, koje je “Avaz” aktuelizirao posljednjih dana, potvrđene su nam i iz Granične policije BiH.

Iz ove policijske agencije navode da ulažu sve napore kako bi, kontinuiranom provedbom javnih konkursa, popunili upražnjena mjesta.

Idu kadeti

- Posebno kada je riječ o policijskim službenicima, kojih u ovom trenutku nedostaje 663. U posljednjih godinu raspisano je i realizirano nekoliko natječaja za nove kadete i odobren je njihov prijem - kaže Franka Vican-Bošković, portparol Granične policije BiH.

U okviru XI klase radni odnos zasnovala su 22 kadeta u činu mlađi inspektor, a 98 u činu policajac. Vican-Bošković naglašava da su u toku sigurnosne provjere za prijem XII klase kadeta - 120 u činu policajac i 25 u činu mlađi inspektor.

Upućen zahtjev

- Uskoro će se raspisati natječaj za XIII klasu s ukupno 150 kadeta, Vijeće ministara BiH je odobrilo i prijem kadeta XIV klase i 150 policajaca, te je upućen zahtjev nadležnim tijelima za raspisivanje natječaja za XV klasu kadeta. Smjena je generacija i svakako nastavljamo u kontinuitetu raspisivati nove natječaje i zapošljavati mlade ljude, u skladu sa zakonom, te činimo sve da se jačaju kadrovski kapaciteti Granične policije BiH - naglašava Vican-Bošković.

Pravilnik na usvajanju

U Graničnoj policiji BiH očekuju da će uskoro biti usvojen i novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, koji predviđa ukupno 2.895 policijskih službenika, što bi značajno osnažilo kapacitete GPBiH. Nakon pozitivnih mišljenja relevantnih tijela Pravilnik je upućen Ministarstvu sigurnosti BiH, koje će ga kandidirati na dnevni red Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.