KOMENTAR DANA

Urušavanje države

U redovima Granične policije BiH nedostaje više od 700 službenika, u UIO blizu 1.000

Granična policija: Nedostaje veliki broj radnika. GP BiH

Alen Bajramovic

20.8.2024

Informacije o statusu najvažnijih državnih institucija, koje su iz godine u godinu sve dramatičnije, kao da nikoga pretjerano ne uzbuđuju. Stalna borba i oštre opstrukcije svakom povećanju budžeta rezultiraju sve lošijim uvjetima rada i sve dubljim jazom između broja uposlenih i broja radnih mjesta predviđenih sistematizacijom i objektivnim potrebama.

U temama koje je "Avaz“ objavio posljednjih dana, iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH upozorili su da samo u redovima Granične policije BiH nedostaje više od 700 službenika. Do Nove godine falit će ih i 1.000 jer zakon kojim se još sposobni i relativno mladi kadrovi penzioniraju dosljedno se primjenjuje. Granica šuplja kao švicarski sir, migrantska kriza uveliko traje, ali kao da se ne želi policajcima koji to žele omogućiti da nastave da rade.

To bi barem ublažilo problem, dok se konkursima i obukama kadeta pokušava sustići veliki zaostatak. Uvjeti rada na većini graničnih prijelaza poznati su svima, nažalost i strancima, kojima je teško shvatiti bruku s kontejnerima na granici i činjenicu da ova zemlja ni tri decenije od rata nije uspjela izgraditi kvalitetnije objekte, infrastrukturu, saobraćajnice.

Druga šokantna informacija stigla nam je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Od ukupno 3.319 potrebnih u ovoj instituciji trenutno radi samo 2.337 radnika. Samo u prošloj godini UIO je ostala bez više od 10 posto uposlenih.

Ovakvo stanje uzrokovano je dugogodišnjim nemarom i neradom, činjenicom da državu sljeduje kusur nakon što entiteti podijele prihode, ali i upornim nastojanjima da se država BiH i njene institucije dovedu na rub opstanka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.