SVE JE GORE

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa za "Avaz": Među migrantima i bivši specijalci afganistanske vojske!

Sada su organizirani i bave se prebacivanjem migranata preko BiH, a dijelom se kreću i u zemljama EU

Laketa: Jasno upozorenje. Facebook

Alen Bajramovic

21.8.2024

Balkanska migrantska ruta i dalje je aktivna, a u najvećoj mjeri je koriste državljani Sirije, Afganistana, Maroka i Egipta, kazao je za „Avaz“ direktor Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH Žarko Laketa.

Dodatni izazov

On dodaje da sigurnosne agencije u BiH u posljednje vrijeme zabrinjava prisustvo naoružanih kriminalnih grupa, koje se bave prebacivanjem migranata preko teritorije BiH, a među njima dominiraju Afganistanci, Marokanci i Iračani.

- Dodatni izazov je to što ovakve osobe ne možemo vratiti u zemlje porijekla. To je veliki problem ne samo BiH već i susjednih, pa i evropskih država - kaže Laketa.

Prisustvo naoružanih grupa u migrantskom valu kroz BiH izaziva zabrinutost, a posebno nakon međusobnih obračuna ili incidenata poput onog u Nevesinju. Laketa od početka mandata upozorava da ekonomske migracije mogu donijeti i sigurnosne probleme.

- Vidjeli smo da u posljednjih pola godine Srbija provodi određene aktivnosti na prostoru prema Mađarskoj. Te grupe, koje rade sada dobrim dijelom i na području BiH, čine ljudi iz specijalnih jedinica vojske Afganistana, koji su poraženi i pobjegli su iz države. Sada su organizirani i bave se prebacivanjem migranata preko BiH, a dijelom se kreću i u zemljama EU jer imaju određene povlastice u smislu azila ili supsidijarne zaštite - ističe Laketa.

Mnogo problema

Do važnih podataka Služba je došla tokom realizacije operativnih akcija u migrantskim kampovima, poput nedavne u Blažuju, i razmjenjuje ih s domaćim i evropskim sigurnosnim agencijama. Laketa kaže da Služba za poslove sa strancima ima slične probleme poput drugih državnih agencija.

- Po sistematizaciji koja je usvojena davno, kada je tek osnovana, Služba za poslove sa strancima treba imati 310, a sada ima 244 uposlenika. Inspektori za strance su najpotrebniji i najdeficitarniji kadar i njihov broj, novom sistematizacijom, planiramo povećati za 20 do 30 posto. To trenutno nadoknađujemo kroz projekt s IOM-om, koji finansira Evropska komisija - pojašnjava Laketa.

Popunjenost kampova

U četiri prihvatna centra u BiH trenutno boravi 1.846 osoba, od čega 1.250 u KS i 538 u USK.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, migranti se u našoj zemlji zadržavaju 7 do 10 dana, jer BiH nije njihova željena destinacija.

U SPS-u nemaju informacije o početku angažmana Frontexa na granicama BIH, ali Laketa naglašava da bi to bilo od izuzetne pomoći i da to treba riješiti u što skorijem roku 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.