GOVORIO O DETALJIMA

Konaković nakon sastanka s direktorom CIA-e za "Avaz": Jasna poruka da je američka administracija jako prisutna

Čovjek koji je na čelu CIA-e, što se može i očekivati, predobro poznaje situaciju, ima informacije

Rukovanje Barnsa i Konakovića. E. Tihak / Avaz

20.8.2024

Direktor CIA-e Vilijam Džozef Barns održao je danas u Sarajevu sastanak s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom, da bi se nakon toga uputio u Predsjedništvo BiH, gdje je održao sastanke s članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Nakon sastanka s smo razgovarali ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, koji nam je otkrio detalje razgovora.

- Riječ je o prevažnoj posjeti. Ovo je potvrda da SAD u vrhu prioriteta drže ove naše prostore, a posebno BiH. To za stabilnost naše regije znači jako puno. Dolazak prvog čovjeka CIA-e najjasnija je poruka američke administracije svima u regionu i svijetu da je američka administracija jako prisutna - rekao je Konaković za "Avaz".

Dodao je da je sastanak bio jako korektan.

- Čovjek koji je na čelu CIA-e, što se može i očekivati, predobro poznaje situaciju, ima informacije. Razgovarali smo o procesima u BiH, važnosti NATO i evropskih integracija, o onome što nas ubrzava i usporava, a u jednom dijelu smo imali i neku razmjenu informacija koje nisu za širu javnost. Ipak, to je samo još jedna potvrda da se američka administracija ozbiljno bavi BiH, što nas veoma ohrabruje - kazao je Konaković za "Avaz".

Barns će nastaviti posjetu ovom regionu, pa će se uputiti dalje ka Beogradu. Na pitanje da li je to poruka većeg fokusa SAD na našu regiju, Konaković naglašava:

- Sigurno da jeste. Ići će u regionu na još neke destinacije i to govori da posmatraju region zapadnog Balkana, kao jednu cjelinu, što nam je veoma važno. I nama je važno da se smiri dijalog između Srbije i Kosova, da se smire neka žarišta, da se okrenemo ekonomiji i budućnosti ovog regiona, a ne stalnim nadmetanjima i nadvikivanjima oko historijskih činjenica. Sigurno je da američko prisustvo ide i u tom pravcu - pravcu stabilizacije odnosa u regionu i okretanja na ono što je građanima najbitnije - zaključio je Konaković za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.