55. HITNA SJEDNICA

CIK BiH izrekao visoke kazne za SNSD, DEMOS i SDS

Ove stranke su, kako je objašnjeno, kažnjene jer su ponovile prekršaj, a i ranije su se oglušile na donesene odredbe da uklone sporne objave

S današnje sjednice CIK-a. Screenshot

E. Ć.

20.8.2024

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) saopćila je nove kazne za političke stranke.

SNSD je kažnjen s 12.000, DEMOS s 10.000, a SDS s 8.000 KM, odlučeno je na današnjoj 55. hitnoj sjednici.

Ove stranke su, kako je objašnjeno, kažnjene jer su ponovile prekršaj, a i ranije su se oglušile na donesene odredbe da uklone sporne objave zbog kojih su ranije kažnjavane.

Kada je riječ o DEMOS stranci, prijavu protiv njih dostavili su iz Centra civilnih inicijativa (CCI), a koje se odnose na objave na Facebooku.

- U svojoj prijavi iz CCI-a su naveli da je DEMOS na Facebooku vodio preuranjenu izbornu kampanju, objavivši tekst ‘obećano-ispunjeno’. Spomenuli su dvije osobe koje su to objavile – Viktor Čubrilović i Svetlana Ignjić. 

Uvidom u njihove izjave koje su objavljene na stranici DEMOS-a, utvrđeno je da je riječ o predizbornim porukama i preuranjenoj izbornoj kampanji te je prijedlog službe da se navedena stranka kazni. S obzirom na to da ova stranka nije reagovala ni na ranije sankcije pa tako nije skinula ranije dvije objave koje se odnose na preuranjenu kampanju, služba je proziva odgovornom o tom pitanju i zbog toga se kažnjava sa 10.000 KM, a istovremeno se nalaže DEMOS-u da narednog dana po pravosnažnosti odluke skine ove predmetne objave - saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.