RAZGOVOR

Faruk Gutić, član Evropske akademije za neurologiju, za "Avaz": Želim da budem tamo gdje su moji pacijenti

Žao mi je što zdravstveni sistem u BiH nije uvezan. Trebamo se posvetiti društvenoj zajednici u kojoj živimo

Gutić: Ovaj posao je stil i način života. Facebook

Dž. Vilajet

20.8.2024

Faruk Gutić, mladi ljekar iz Banovića, dobitnik je specijalnog priznanja na kongresu Evropske akademije za neurologiju u Beču, čiji je i član, što je kruna karijere ovog mladog medicinskog stručnjaka.

Glas razuma

Govoreći za "Avaz“, opisao je svoje iskustvo, ali i život koji, kako kaže, živi "u tri kantona“. Posao je za njega postao stil i način života, a ljekare gleda kao stubove društva.

- Ljekar kao ljekar, mora da bude dio zajednice. Treba da bude i društveni pokretač, reformista i da prenese glas svojih pacijenata. Za mene, uz Hipokratovu zakletvu, ovaj posao predstavlja stil i način života, način vjerovanja, ophođenja prema drugim ljudima.

U suštini, mi smo kao stubovi društva, pogotovo mladi ljudi i moramo da preuzimamo veliku odgovornost, da razmišljamo malo mudrije, da se više posvetimo društvenoj zajednici u kojoj živimo - rekao je na početku razgovora Gutić.

Doktor Gutić u laboratoriji. Facebook

Uz sve obaveze, vremena je našao i za online platformu na kojoj nudi savjete o aktuelnim temama, te rado pacijente usmjerava na rješenje problema koji imaju.

- Moja zamisao je bila da budem tamo gdje su moji pacijenti, te da na društvenim mrežama ponudim glas razuma i nauke. Osnivanje Facebook stranice počelo je od aktuelnih stvari, poput vakcinacije ili odgoja same djece.

Ljekarski pregled je nezaobilazan, ali sam se trudio, ukoliko barem ne razumijem situaciju, da pacijenta uputim na pravo mjesto gdje će dobiti odgovore na svoja pitanja. Mogu reći da sam zadovoljan reakcijom pacijenata jer nema većeg zadovoljstva kada dođe poruka da je neko riješio problem zahvaljujući vašem savjetu - objasnio je Gutić.

Žali što zdravstveni sistem u BiH nije uvezan, ali i zbog nedostatka specijalizacija. Smatra da svako treba da ima pravo na zdravlje i pružanje medicinske pomoći.

- Volio bih da imamo uvezan sistem, da svaki građanin bilo gdje na području FBiH može da dobije uslugu. Sve dok imamo deset razdvojenih sistema i dok pacijenti iz Srednjobosanskog kantona trebaju tri do četiri odobrenja za pregled ili pretragu za kanton koji je centar zdravstvene usluge, poput Sarajeva, mi gubimo vrijeme koje je dragocjeno za pacijente. Da ne spominjem liste čekanja za onkološke pacijente. Također, volio bih da se na čelu zdravstvenih ustanova nalaze ljekari koji razumiju posao, ali su istovremeno i menadžeri koji znaju da rukovode resursima i ljudskim potencijalom - potcrtao je Gutić.

Odlazak kadra

Finansije nisu osnovni razlog odlaska mladih ljekara jer je posljednjih godina odlazaka sve više.

Dobitnik specijalnog priznanja. Facebook

- Da se mladi ljekari šalju na dodatnu edukaciju, da se nudi veći broj specijalizacija, imali bi više mogućnosti. Osnovni razlog odlaska mladih ljekara nije finansijske prirode, kada pričate s bilo kojim ljekarom, neće vam uopće spomenuti finansije kao osnovni razlog, ali će spomenuti da se čeka sedam do osam godina na specijalizaciju.

Ako želimo da imamo specijaliste, mi ih moramo početi planirati ranije, jer kada većina zdravstvenih radnika ode u mirovinu, neće biti dovoljno kadra da ispuni ta mjesta - istakao je na kraju Faruk Gutić.

Svojim očima gledamo smrt

- Kad god sam izgubio pacijenta, tu noć nisam spavao na krevetu, nego na podu. To je postao moj ritual i teško se odvojiti od toga. Mi smo izloženi da stalno gledamo smrt svojim očima i da se borimo protiv nje, a nekad nam je i saveznik - rekao je Gutić.

U budućnosti se vidi u neurologiji, a veliku podršku ima od porodice, brata i djevojke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.