SARAJEVO

Otkrivena spomen-ploča u sjećanje na Šukrija Tufana - prvog ambasadora Republike Turske u BiH

Moj otac je insistirao da se u toku rata otvori ambasada u Sarajevu, koja je bila i prva ambasada u BiH generalno, rekao je njegov sin Korkut Tufan

S otkrivanja spomen-ploče. Fena

FENA

15.8.2024

Predsjednik Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serkan Kayalar, ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin i Korkut Tufan, otkrili su danas na zgradi TIKA-e u Sarajevu spomen-ploču u sjećanje na Šukrija Tufana (Şükrü) - prvog ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Sin nedavno preminulog bivšeg ambasadora Tufana, Korkut Tufan prisjetio se da je tokom agresije na Bosnu Hercegovinu, prva turska ambasada bila otvorena u Zagrebu, u nadi da će se rat brzo završiti.

- Međutim, moj otac je insistirao da se u toku rata otvori ambasada u Sarajevu, koja je bila i prva ambasada u BiH generalno. I njegova supruga, moja majka mu se pridružila kako bi zajedno s mojim ocem i stanovnicima Sarajeva dijelila sve teškoće – kazao je.

Za njih dvoje, dodao je, BiH je bila posebno mjesto te su ih i stanovnici BiH i Sarajeva veoma voljeli. Dokaz za to je i uručenje nagrade Počasnog građanina Sarajeva 2008. godine, trenutak koji nikada nije zaboravio.

Predsjednik Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serkan Kajalar (Kayalar) kazao je da mu je današnji dan pun emocija i sjećanja, jer je bivši ambasador Tufan osvojio srca svih građana.

- Dok je Sarajevo bilo u najtežim danima pod opsadom, naš ambasador je boravio u Sarajevu. Pored izvršavanja obaveza kao ambasador, on je uspostavio sjajne odnose sa lokalnim ljudima. Umro je u aprilu ove godine, ali mi ćemo nastaviti čuvati sjećanje na njega - istakao je.

Najavio je da je u toku realizacija projekta na Univerzitetu u Sarajevu, osnivanje laboratorije, koja će nositi ime bivšeg ambasadora Šukrija Tufana.

Kajalar, koji već nekoliko dana boravi u BiH, danas će potpisati protokol s Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari o realizaciji finalne faze Projekta osnivanja Muzeja genocida u Srebrenici.

Kajalar je jučer, između ostalog, u zgradi Vlade FBiH otvorio Centar za digitalizaciju Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, čije je finansiranje osigurala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u vrijednosti oko 250.000 KM, u Kaćunima kod Busovače otvorio je pogon za proizvodnju i pakiranje meda te je donirao tehničku opremu za CNC laboratorij Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.