TURISTIČKA OAZA

Bjelašnica i Igman - savršene planine za odmor i rekreaciju

Bjelašnica je poznata po svojoj bogatoj flori i fauni pa tokom planinarenja možete sresti razne vrste biljaka i životinja

Savršeno mjesto za odmor i rekreaciju. Facebook

Dž. Vilajet

14.8.2024

Samo 25 kilometara od Sarajeva nalazi se prirodni rezervat planina Bjelašnice. Sa više od 200 snježnih dana u godini, 135 cm debelim snježnim prekrivačem i dobro uređenim stazama dužine preko dvadeset kilometara, Bjelašnica predstavlja savršeno mjesto za aktivan zimski odmor i rekreaciju, s dobrom hotelskom i drugom infrastrukturom.

Ova veličanstvena planina pruža nezaboravno iskustvo svakom ljubitelju prirode, nudeći izazovne staze i svjež planinski zrak. Na vrhu vas očekuje spektakularan pogled koji se prostire na kilometre uokolo, obuhvaćajući obližnje planine, doline i rijeke. Bjelašnica je poznata po svojoj bogatoj flori i fauni pa tijekom planinarenja možete sresti razne vrste biljaka i životinja, što dodatno obogaćuje doživljaj. Staze su dobro označene, a postoji i nekoliko planinskih domova gdje se možete odmoriti. Pored skijanja i snowbordinga, svi ljubitelji noćnog skijanja mogu da uživaju u dobro pripremljenoj i osvijetljenoj stazi, umjerenog nagiba sa nevjerovatnim pogledom.

Ukoliko niste neki profesionalanc u ponudi se nalaze brojne planinarske staze, a najpoznatija je “Josipova staza” koja vodi do najvišeg vrha planine – 2067 metara. Staza je nazvana prema legendi planinarstva i aplinizma Josipu Siegmunudu, koji ju je 1934. trasirao i markirao.

Javorov Do

Kako je sav ovaj prostor obrastao gustom šumom s mnogobrojnim životinjskim vrstama, ova planina je omiljeno mjesto za lov, jahanje, planinski biciklizam ali i vožnju planinskim četverotočkašima. Bijeg iz svakodnevnog života u svijet izvorne prirodne ljepote nudi i Javorov Do.

Izletište unutar prirodnih i pejzažnih vrijednosti Bjelašnice locirano je na nadmorskoj visini od 1250 m do 1350 m i pruža mogućnosti za uživanje u mnoštvu različitih planinarskih i sportskih aktivnosti, a najpoznatiji su po obilasku pećine, adrenalin i Motorik parku, zipline vožnji te šetnjom označenim planinskim stazama.

Direktan izlaz na ski stazu. Facebook

Bjelašnica raspolaže sa raznovrsnim smještajem koji se nalazi neposredno do skijališta čiji ukupni kapacitet prelazi 5.000 kreveta. Neki od najpoznatijih sa raznolikom ponudom ali i zadovoljnim posjetiteljima našli su se na našoj listi hotela.

Hotel Han

Hotel HAN se nalazi u samom srcu Bjelašnice sa nevjerovatnim pogledom na ski stazu i predivnim pejzažom. Hotel je otvoren čitave godine, a tokom pet zimskih mjeseci prava je oaza za skijaše. U sklopu objekta Han dostupno je spremište za skije, te je u okviru hotela smještena i džamija. U hotelskom restoranu s kaminom poslužuju se tradicionalni regionalni specijaliteti, a osim što nudi sadržaje za slobodno vrijeme, sport i rekreaciju, hotel Han također organizira poslovne ručkove, seminare, kongrese, vjenčanja te razna poslovna i privatna događanja.

Hotel Nomad

Uz samu skijašku stazu na Bjelašnici nalazi se i novi wellness & spa hotel i apart-hotel simboličnog naziva – Nomad.

Udoban smještaj u atraktivnom ambijentu sa direktnim izlazom na ski stazu, gastro pubom, restoranom i konferencijskim prostorom samo su neki od sadržaja.

Većina hotela u ponudi ima besplatni parking, ali i dodatne pogodnosti koji će posjetiteljima olakšati boravak.

Uvezan saobraćaj

Jedna od pogodnosti je sama udaljenost od centra grada, te je svakako bitno naglasiti da svi oni koji ne posjeduju vozilo mogu koristiti autobusku liniju kako bi stigli do ove planine jer je saobračaj jako dobro uvezan.

Pored ponude hotela, ljubitelji kućne atmosfere mogu da izaberu i neke od apartmana koji su postali veoma popularni na ovoj destinaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.