IMAO 24 GODINE

Na današnji dan preminuo dječak-genijalac Karim Zaimović: "Nemam još puno vremena, smrt"

Ime i djelo Karima Zaimovića ni 29 godina poslije nisu izblijedjeli

Karim Zaimović. Facebook

E. Ć.

13.8.2024

Na današnji dan, 13. avgusta 1995. godine, od posljedice ranjavanja, preminuo je Karim Zaimović, bošnjački i bosanskohercegovački novinar i pisac. 

Zaimović je rođen 6. maja 1971. godine. Nakon završetka sarajevske Prve gimnazije 1989. godine i odsluženja vojnog roka upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, s koje poslije nekoliko mjeseci prelazi na studij komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu. 

Kao da je predvidio svoju smrt

Ime i djelo Karima Zaimovića ni 29 godina poslije nisu izblijedjeli.

U jednoj od svojih priča objavljenih u čuvenoj zbirci "Tajna džema od malina“ Karim kao da je predvidio svoju smrt. Mnogi vjeruju da se ustvari obistinio scenarij koji je zapisan u priči “Bez naslova”.

Karim je pisao:

"…Ali oni su tu, blizu. To znam, nemam još puno vremena, smrt".

Priča je objavljena posljednja u zbirci. Autor ih je pisao za emisiju "Josif i njegova braća“ tokom 1993. i 1994., a koja je emitirana na Radiju ZID.

Dio priča Karim je adaptirao u toku 1995., ali ovu posljednju, prekinutu zločinačkom granatom, nikada nije završio i kao takva je uvrštena u zbirku.

Za veoma kratko vrijeme izrastao je u svestranog poznavaoca domaćeg i svjetskog stripa, tako da je napisao više vrijednih članaka, kritika, osvrta i recenzija iz ove oblasti.

Od gimnazijskih dana bavio se novinarstvom, a kod njega se razvila i velika ljubav prema stripu. Važio je za vrsnog poznavaoca stripa i objavljivao je kritike, osvrte i tekstove iz ove oblasti. Pisao je o filmu, stripu, likovnoj umjetnosti i kulturi općenito, u mnogim časopisima, sedmičnim i dnevnim listovima.

Sve vrijeme opsade proveo u Sarajevu

Pisao je o filmu, stripu, likovnoj umjetnosti i kulturi općenito u mnogim časopisima, nedjeljnim i dnevnim listovima (Naši dani, Lica, Vidici, Quorum, Kvadrat, Patak, Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Književna revija, Mladina, Start, Erasmus, Oslobođenje, Večernje novine, Avaz, Ven, Sineast, Fantom slobode, Dani). 

Sve vrijeme opsade proveo je u Sarajevu, a sa Semezdinom Mehmedinovićem pokrenuo je časopis za kulturu "Fantom slobode", u kojem je obavljao dužnost zamjenika glavnog urednika. Piše pripovijetke i scenarija. Ostala su mu u rukopisu, nedovršena, dva romana.

Godine 1996. osnovana je Fondacija ''Karim Zaimović'' radi očuvanja imena i djela Karima Zaimovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.