POTVRĐENA OPTUŽNICA

Pokušaj ubistva u Brčkom: Osman Husejnović poslao kćerku po pištolj pa pucao supruzi u glavu

Pošto ju je grubo izvrijeđao, pljuvao i tukao, iz neposredne blizine ispalio jedan metak u glavu žrtve

Događaj se desio u naselju Prutače. Avaz

B. C.

prije 4 dana

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Husejnovića (35)zbog sumnje da je u junu prošle godine u brčanskom naselju Prutače hicem iz pištolja pokušao ubiti suprugu. Protiv Husejnovića, koji je već osuđivan za krivična djela s elementima nasilja, uključujući i pokušaj ubistva poznanika od prije dvije godine, optužnicu je potvrdio Osnovni sud distrikta Brčko, saopćeno je iz Tužilaštva BD BiH.

Pištolj krio u stanu njegove majke

Husejnović je optužen da je 4. juna 2023. godine oko 02:00 sata u naselju Prutače, u stanu u kojem živi sa porodicom, iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na suprugu R. Š. u namjeri da je liši života. Njemu se stavlja na teret da je iz pištolja, kojeg je skrivao u susjednom stanu njegove majke, pošto ju je grubo izvrijeđao, pljuvao i tukao, iz neposredne blizine ispalio jedan metak u glavu žrtve.

- Kako se navodi u optužnici, brutalnom pokušaju ubistva prethodilo je cjelodnevno maltretiranje žrtve, koje ukućani nisu mogli zaustaviti, a ni susjedi pozvani u pomoć od njihove maloljetne kćeri. Upravo je kćerku nasilnik poslao po ukradeni pištolj, koji je skrivao u stanu njegove majke i za kojim traga policija, a iz kojeg oružja je potom pucao na suprugu. U optužnici se navodi da je najprije pokušao ispaliti hitac u pod, pa kada je shvatio da je pištolj prazan, napunio ga je s najmanje pet metaka i stavio za pojas. Zatim je nastavio nasilje prema supruzi, okončavši ga pucanjem iz pištolja u glavu žrtve, dok je sjedila na kauču, nanijevši joj jednim hicem prostrelnu ranu u predjelu očne jabučice- navodi se u saopćenju.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija, a nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega za krivična djela ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u pokušaju, i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH).

Neovlašteno nabavio drugi pištolj

Optužnicom, koju je sud u cijelosti potvrdio, Tužilaštvo je zatražilo da se od optuženog oduzme pištolj Crvena zastava, kojim je pokušao krivično djelo ubistva.

- Podsjetimo, prije nepune dvije godine Husejnović je osuđen na kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci zbog pokušaja ubistva poznanika. Iako mu je i u tom postupku oduzet pištolj, kojim je pokušao počiniti ubistvo, on je neovlašteno nabavio drugi, a zatim ponovo počinio istovrsno krivično djelo - zaključuje se u optužnici, u kojoj se navodi da se optuženi nalazi na izdržavanju kazne zatvora izrečenoj po ranijoj presudi- navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.