NAKON OSAM GODINA

Sutra zakazano ročište o izjašnjenju o krivici: Sutkinja Lejla Fazlagić dolazi na suđenje u Sarajevo?!

Crvena Interpolova potjernica povučena jer je Fazlagić kao jamstvo dala nekretninu, odnosno parcelu u Sarajevu

Lejla Fazlagić. CIN

M. Aš.

13.8.2024

Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić trebala bi se pojaviti sutra pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, kako bi se izjasnila o krivici u predmetu „Pravda“, saznaje „Avaz“.

Osam godina

Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je povukao potjernicu za Fazlagić, koja je prije osam godina pobjegla u Republiku Hrvatsku te je bila nedostupna bh. organima gonjenja.

Prema informacijama „Avaza“, Sud je za srijedu zakazao izjašnjenje o krivici, a na kojem bi se trebala pojaviti i sutkinja Fazlagić.

Ona će, kako saznajemo, u Sarajevo najvjerovatnije stići večeras. O tome je obavijestila advokate.

Ročište je zakazano za srijedu, u 10 sati.

Crvena Interpolova potjernica je povučena jer je Fazlagić kao jamstvo dala nekretninu, odnosno parcelu u Sarajevu u vrijednosti od gotovo 80.000 maraka.

Osam godina

Bivša sutkinja, po dolasku u Bosnu i Hercegovinu, neće biti u kućnom pritvoru, kako se ranije tvrdilo. Određena joj je zabrana napuštanja Kantona Sarajevo.

Fazlagić će se tako pojaviti u sudnici nakon osam godina od raspisivanja potjernice i početka predmeta „Pravda“ koji se odnosi na nezakonita knjiženja imovine.

Šta piše u optužnici

U optužnici koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo protiv sutkinje Lejle Fazlagić početkom 2018. godine piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih gotovo osam miliona KM. U tome su joj pomagali, kako tvrdi Tužilaštvo, pojedine sudije, advokati, notari, sudski i općinski službenici i drugi. Tužilaštvo tvrdi da se radilo o organiziranoj kriminalnoj grupi pod vodstvom Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH.


Optužnica protiv Fazlagić izdvojena je iz predmeta „Delimustafić“, a suđenje bivšem ministru je nakon više odgađanja počelo u aprilu 2024. godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.