ZEMLJA U CRVENOM

BiH pogodio novi toplotni val: Temperatura i do 42 stepena!

Natprosječno visoke temperaturne vrijednosti očekuju se sve do 17. avgusta, navode iz FHMZ-a

Apeli stanovništvu da se zaštiti. Avaz

Meliha Smajkic

12.8.2024

Novi toplotni val, treći po redu ovog ljeta, pogodio je BiH. Zbog ekstremno visokih temperaturnih vrijednosti za veći dio naše zemlje već jučer je oglašen crveni meteoalarm.

Kraj sedmice

Kako su naveli iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), crveno upozorenje će biti na snazi do 14. avgusta.

Tako će u narednim danima maksimalne temperaturne vrijednosti biti u stalnom porastu i od danas (ponedjeljak) će se kretati između 34 i 40 stepeni Celzijusa. Međutim, sutra (utorak), prema podacima FHMZ-a, na jugu i na sjeveru naše zemlje lokalno je moguće da temperatura zraka dostigne vrijednost i 42 stepena Celzijusa!

Iako su u srijedu i u četvrtak u poslijepodnevnim satima na području Bosne, pogotovo u višim predjelima, mogući lokalni pljuskovi, ipak, živa u termometru se gotovo neće spuštati. Štaviše, natprosječno visoke vrijednosti temprature zraka očekuju se sve do 17. avgusta.

Zbog ekstremno visokih temperatura koje mogu utjecati na zdravlje, građanima se savjetuje oprez, posebno kada je riječ o osobama koje imaju hronična oboljenja.

Ograničiti kretanja

Na stanovništvo se apelira da ograniči kretanja između 10 i 17 sati, da uzimaju dovoljne količine tečnosti, da ishranu baziraju na voću i povrću uz obavezno izbjegavanje alkohola, te da borave u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama.

Također, preporuka je poslodavcima da skrate radno vrijeme srazmjerno štetnom utjecaju uslova rada na zdravlje.

Kada ide pad

Tek od 18. avgusta, prema trenutnim prognoznim modelima, očekuje se pad vrijednosti temperatura zraka, kada bi jutarnje u Bosni iznosile od 13 do 18 stepeni, a u Hercegovini između 17 i 22 stepena.

Međutim, od 18. avgusta se očekuje da će dnevne vrijednosti temperature biti ljetne, a kretat će se od 28 do 33 stepena Celzijusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.